Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudební delikatesy ze čtyř světadílů

Indicko-africká skupina Sidi Goma zahrála v Evropě poprvé před rokem a okamžitě se zařadila mezi nejžádanější koncertní zjevení. „Nevídané a neslýchané,“ vzdychali unisono fanoušci world music i hudební recenzenti, když sledovali jejich extatickou show, která jedinečným způsobem propojuje hudební a spirituální tradici dvou kontinentů. Vystoupení Sidi Goma bude jedním z vrcholů 7. ročníku festivalu etnické hudby a world music Respect, který probíhá tento víkend na pražské Štvanici. Dalšími neméně silnými lákadly jsou vietnamští virtuozové Khac Chi Ensemble, temný irský punk-folkový zpěvák Shane MacGowan se skupinou The Popes nebo Joaquín Díaz, zpěvák a harmonikář původem z Dominikánské republiky.

Fotografie: Sidi Goma: extatická jízda k vnitřní harmonii. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Sidi Goma: extatická jízda k vnitřní harmonii. Foto archiv • Autor: Respekt

Indicko-africká skupina Sidi Goma zahrála v Evropě poprvé před rokem a okamžitě se zařadila mezi nejžádanější koncertní zjevení. „Nevídané a neslýchané,“ vzdychali unisono fanoušci world music i hudební recenzenti, když sledovali jejich extatickou show, která jedinečným způsobem propojuje hudební a spirituální tradici dvou kontinentů. Vystoupení Sidi Goma bude jedním z vrcholů 7. ročníku festivalu etnické hudby a world music Respect, který probíhá tento víkend na pražské Štvanici. Dalšími neméně silnými lákadly jsou vietnamští virtuozové Khac Chi Ensemble, temný irský punk-folkový zpěvák Shane MacGowan se skupinou The Popes nebo Joaquín Díaz, zpěvák a harmonikář původem z Dominikánské republiky.

Muezzini s kokosem

Africké Núbijce islámského vyznání ze Súdánu a jižního Egypta, kteří jsou předky hudebníků ze skupiny Sidi Goma, zavlekli do Indie už ve čtrnáctém století arabští otrokáři. Následovali je námořníci z Keni a Tanzanie a vojenští žoldáci z Etiopie. Během let se africká komunita soustředila do indického státu Gudžarátu, kam následovala svého nejvyššího černošského duchovního Bava Gora neboli Sidi Mubaraka Nobiho. Proto se jim začalo říkat Sidi. Afričané se v Indii odmítli asimilovat a podobně jako například svého času Češi v rumunském Banátu uzavírali manželské svazky striktně mezi sebou. Přes sedm století si tak uchovali autentické africké rysy jak ve svém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].