Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co způsobí eurovolby

Padne vláda? Přežije Unie svobody? Posílí komunisté? To jsou skryté otázky víkendových voleb do Evropského parlamentu. Každé hlasování má nějaký vedlejší dopad než jen vyslání zástupců do sněmu. Stejně tak minulé senátní volby, kde uspěli zejména kandidáti ODS, spolurozhodly o zvolení Václava Klause prezidentem. Každopádně kdo nepřijde k volbám, zříká se na pět let vlivu na Evropskou unii.

Fotografie: Váš hlas bude konečně slyšet - a já budu mít konečně imunitu. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Váš hlas bude konečně slyšet - a já budu mít konečně imunitu. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Padne vláda? Přežije Unie svobody? Posílí komunisté? To jsou skryté otázky víkendových voleb do Evropského parlamentu. Každé hlasování má nějaký vedlejší dopad než jen vyslání zástupců do sněmu. Stejně tak minulé senátní volby, kde uspěli zejména kandidáti ODS, spolurozhodly o zvolení Václava Klause prezidentem. Každopádně kdo nepřijde k volbám, zříká se na pět let vlivu na Evropskou unii.

Konec liberálů

Průzkumy zatím naznačují, že drtivá většina Čechů zůstane raději doma a k urnám se vůbec nedostaví. To už tradičně nahrává spíše stranám s pevným voličským jádrem, tedy ODS a KSČM. A jak známo, obě jsou to strany opoziční.

I proto si už několik týdnů nelze nevšimnout napjatého očekávání vládních stran. Činnost kabinetu Vladimíra Špidly se zmrazila, jen aby se voliči kvůli něčemu nerozzlobili. A to je ještě příznivý výklad. Pokud se totiž současné předvolební ustrnutí plynule protáhne v setrvalé koma, tak by se vláda měla raději odpojit od přístrojů a skonat.

Zřejmě největší napětí o víkendu zažije vedení Unie svobody (pro pořádek: na kandidátce liberálů je i majitel Respektu Karel Schwarzenberg). Předseda US-DEU Petr Mareš už ohlásil, že pokud strana neuspěje ve volbách, tak rezignuje na svůj post. Pokud se tak stane, je to správné přiznání odpovědnosti, ale zároveň pak vyvstane otázka, kdo další stranu povede a kam. Pokud se novým šéfem stane ministr Pavel Němec, o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].