Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Český semtex znovu hrozí světu

Vypadá to jako šíření poplašné zprávy. Ale není. Pokud budou platit současné zákony a předpisy, hrozí, že se v následujících třech letech bude po území České republiky pohybovat nekontrolovatelně čtyřicet tisíc tun výbušnin. A nebude příliš obtížné vyvézt je za hranice. Z velké části jde o pentrit, z něhož se dá velmi jednoduše vyrobit semtex, tak oblíbený mezi teroristy. O krizové situaci jedná vláda.

Fotografie: Už má prošlou lhůtu, ale odpaluje pořád dobře. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Už má prošlou lhůtu, ale odpaluje pořád dobře. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Vypadá to jako šíření poplašné zprávy. Ale není. Pokud budou platit současné zákony a předpisy, hrozí, že se v následujících třech letech bude po území České republiky pohybovat nekontrolovatelně čtyřicet tisíc tun výbušnin. A nebude příliš obtížné vyvézt je za hranice. Z velké části jde o pentrit, z něhož se dá velmi jednoduše vyrobit semtex, tak oblíbený mezi teroristy. O krizové situaci jedná vláda.

No neprodejte to

Ministerstvo obrany před třemi týdny definitivně schválilo plán ekologické likvidace nepotřebného armádního střeliva a výbušnin. Vybralo pět firem (Poličské strojírny, VOP Šternberk, Zeveta Bojkovice, Explosia Pardubice a STV Group Praha), které granáty, bomby a střely rozeberou a trhavinu zničí ve speciálních spalovnách. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z loňského roku má armáda ve skladech přes sto tisíc tun munice za více než sedmnáct miliard korun. Jen ostraha muničních skladů přijde ministerstvo obrany skoro na půl miliardy korun za rok. Většinu munice vojáci nepotřebují, za posledních deset let spotřebovali asi osm tisíc tun a při současném tempu by jim zásoba vydržela ještě padesát let. Část munice ovšem už dávno prošla záruční lhůtou, armáda má ve skladech náboje z doby těsně po druhé světové válce. Za posledních pět let sama armáda „delaborovala“ (jak se likvidaci střeliva odborně říká) sotva pět tisíc tun a soukromé podniky zhruba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].