Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Ambrozek den poté

Fotografie: Taktika Libora Ambrozka: rozdáme povolenky a emise ještě stoupnou. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Taktika Libora Ambrozka: rozdáme povolenky a emise ještě stoupnou. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Premiéra nové hollywoodské apokalypsy Den poté vrátila na stránky novin debatu o změnách klimatu a jejich možných dopadech. Nechme teď stranou, do jaké míry efektně nadsazený film odpovídá reálným hrozbám. Faktem totiž je, že vážná rizika prostě existují a není rozumné je ignorovat. Tím spíše v zemi, která se na jejich zvyšování významně podílí. V přepočtu emisí skleníkových plynů na hlavu totiž Češi patří k největším znečišťovatelům na světě. A jak se zdá, bohužel se to hned tak nezmění. Svou vinu na tom nese i ministerstvo životního prostředí, které právě v těchto dnech promarňuje jedinečnou šanci přinutit zdejší průmyslníky k ekologicky šetrnějšímu chování.

Kredity

Ve snaze čelit nebezpečím, s nimiž je spojeno globální oteplování, si Evropská unie odhlasovala, že její členové splní Kjótský protokol a sníží emise skleníkových plynů. Už od ledna proto plánuje spustit systém, do kterého se budou muset povinně zapojit tisíce podniků ve všech členských zemích a který by je měl významně motivovat ke splnění tohoto závazku.

Firmy, které by jej nebraly vážně, vystavuje přísným pokutám, zatímco ekologicky vstřícným společnostem dává šanci získat peníze. Jeho princip je jednoduchý. Každá země obdrží právo vypustit jen určité množství oxidu uhličitého ročně a to bude moci administrativně zdarma rozdělit v podobě povolenek mezi domácí podniky. Ty pak budou smět emitovat jen takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].