Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzhůru k životu bez přijímaček

Fotografie: Černík: Dejte mi měřítko. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Černík: Dejte mi měřítko. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Deváťáci z Karlovarského kraje si jako první vyzkoušeli testy, které by v budoucnu měly nahradit proklínané přijímací zkoušky na střední školy. A zatímco děti i jejich učitelé vstřebávají výsledky experimentu, kraj plánuje další reformní kroky.

Složíš krychli?

Karlovarští deváťáci jsou za vodou – poznali už přijímačky i testy, které by je do budoucna měly nahradit, a mohou srovnávat. „Bylo to skvělé,“ říká o testech dívka sedící v okně základky na Konečné ulici. „Ukazovat, jak rozumím textu, mi přijde lepší než hledat podmět a přísudek.“ Její přítelkyně kroutí hlavou: „Podle mě to bylo těžší, protože na takové otázky nejsme zvyklí. Na zkouškách i ve škole po nás chtějí právě ten rozbor, ale neučí nás souvislosti.“ Stoupenci obou názorů se ale shodnou v jednom: „Každopádně byly ty testy senzační už kvůli tomu, že nám řekly, jak na tom vedle ostatních jsme,“ říká mládenec pohupující se na židli v 9.C. Po absolvování testů dostal totiž každý žák papír nejenom se svými body a svou procentuální úspěšností, ale i s výsledkem své školy a celého kraje.

Testy, které by v budoucnu měly tradiční přijímačky nahradit, se skládaly ze tří částí – český jazyk, matematika a studijní dovednosti. Jejich obsah se ale od přijímaček, na které jsou žáci zvyklí, podstatně liší. Na žáky nečeká ani diktát, ani větný rozbor. Není snadné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].