Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Válka kamionů v Krušných horách

Otevření evropských hranic přineslo problém: cesta po zdejších silnicích je ve srovnání s okolními státy levná a řidiči kamionů to dobře vědí. Němečtí i čeští občané Krušnohoří se bouří. Trasou přes Cínovec-Altenberg dnes jezdí o třetinu víc aut než před měsícem. Důvody jsou známé. Nevybíráme mýto a s koncem hraničních front ztratili řidiči poslední motiv, proč nakládat auta na vlak z Lovosic do Drážďan.

Fotografie: Zítra to zvedneme o sto procent. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zítra to zvedneme o sto procent. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Otevření evropských hranic přineslo problém: cesta po zdejších silnicích je ve srovnání s okolními státy levná a řidiči kamionů to dobře vědí. Němečtí i čeští občané Krušnohoří se bouří. Trasou přes Cínovec-Altenberg dnes jezdí o třetinu víc aut než před měsícem. Důvody jsou známé. Nevybíráme mýto a s koncem hraničních front ztratili řidiči poslední motiv, proč nakládat auta na vlak z Lovosic do Drážďan.

Na ně!

„Pojďte sem, pojďte na ně, máme je tady,“ křičí řidič dodávkového vozu firmy Šmidberský do vysílačky a svolává kolegy z kamionů. Právě se mu podařilo zastavit multikáru demonstrantů, která protestní pomalou jízdou zdržovala kamiony jedoucí z Drážďan k přechodu Altenberg-Cínovec. „Seru se za vámi těch šedesát kilometrů z Drážďan už tři hodiny,“ zlobí se muž od Šmidberského na posádku oranžové multikáry a je rozhodnut si to se členy českého spolku Krušnohorský koprník a saské Zelené ligy vyřídit ručně. Zástupci občanů z vesnic a měst kolem silnice E55/B170 jsou ale také rozhodnuti. Nechtějí si nechat líbit, že kolem jejich domů burácí přes dva tisíce kamionů denně – o třetinu víc než před měsícem. Rádi by ten stoupající trend zastavili, a proto jsou rozhodnuti hladkou cestu řidičů čas od času zpomalovat. První saská akce před čtrnácti dny moc nevyšla, policie čtyři stovky demonstrantů během chvíle ze silnice vyhnala. Zelená liga dostala nápad.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].