Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Švédská pravidla pro poctivost

Fotografie: Systembolaget: Díky, na večeři zajdu rád. Foto: Petr Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Systembolaget: Díky, na večeři zajdu rád. Foto: Petr Králík • Autor: Respekt

Dálnice D47, stíhačky pro armádu nebo odkup ruského dluhu se staly učebnicovými příklady zmanipulovaných veřejných zakázek v české kotlině. Současná vláda si sice předsevzala, že stávající praxi změní, zatím se jí to ale nedaří. Naproti tomu například ve Švédsku není s veřejnými výběrovými řízeními žádný problém. Platí zde totiž jasná pravidla.

Švédsko má výhodu už v administrativním propojení země. Veškeré veřejné zakázky, od kancelářských banalit po velké stavby, tu řeší jedno oddělení. Díky tomu je práce hrstky úředníků, a tedy samotná výběrová řízení, pod větší kontrolou.

Musíme to vysvětlit

„Pokud nějaké ministerstvo potřebuje vybavit třeba počítači, dostane se to k nám na stůl,“ říká Tommy Brundin, zástupce ředitele pro administrativu vlády. Jednotlivé úřady si mohou samy pořídit zboží či služby, pokud stojí méně než v přepočtu zhruba 140 tisíc korun. Pokud jde o zakázku do půl milionu korun, lze ji pořídit bez výběrového řízení. Vše nad tuto sumu už musí projít veřejnou soutěží. Ta se vyhlašuje i na vládních internetových stránkách, kde si pod kolonkou „veřejné zakázky“ mohou firmy najít všechny požadavky úřadu. Zároveň se mohou zájemci přihlásit do „sítě“ podnikatelů, kterým informace o zakázkách chodí přímo do počítače.

„Když někoho vybereme, musíme všechny ostatní informovat o důvodech naší volby. Někdy totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].