Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pro ty, kdo nechtějí Bushe

Listopadové americké prezidentské volby budou poprvé po více než třiceti letech opět válečné, to jest konané v době probíhající velké operace armády Spojených států. Při rozhodování, komu dát svůj hlas, sehrají u Američanů jistě podstatnou roli nezaměstnanost a prováděné reformy: daní, zdravotnictví nebo školství. Ale otázka, komu svěřit roli vrchního velitele v době války proti teroru a pacifikace Iráku, bude nakonec pro ně asi klíčová. Je to předpoklad, o němž se dá soudit, že vyhovuje demokratickému vyzývateli Johnu Kerrymu. Prezident George W. Bush se už měsíce utápí v aférách, které vytrvale snižují jeho velitelský kredit.

Fotografie: Demokratický vyzývatel - to zní slibně. Ale co je zač? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Demokratický vyzývatel - to zní slibně. Ale co je zač? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Listopadové americké prezidentské volby budou poprvé po více než třiceti letech opět válečné, to jest konané v době probíhající velké operace armády Spojených států. Při rozhodování, komu dát svůj hlas, sehrají u Američanů jistě podstatnou roli nezaměstnanost a prováděné reformy: daní, zdravotnictví nebo školství. Ale otázka, komu svěřit roli vrchního velitele v době války proti teroru a pacifikace Iráku, bude nakonec pro ně asi klíčová. Je to předpoklad, o němž se dá soudit, že vyhovuje demokratickému vyzývateli Johnu Kerrymu. Prezident George W. Bush se už měsíce utápí v aférách, které vytrvale snižují jeho velitelský kredit.

Jenže zde jednoduchost úvahy končí. Zatímco Bush v průzkumech klesá, Kerryho oblíbenost se nemění. Příčinou je fakt, že vyzývatel nenabízí alternativu, jak na Blízkém východě dál. Nejeví se jako vojevůdce – jakkoli rád připomíná svou minulost veterána z Vietnamu. Pět měsíců před kláním lze říct, že volání po změně, jež doprovází snad každé demokratické volby na světě, bude letos v Americe asi tlumené. Kerry se „změnou“ bude jistě ohánět, ale o jeho úspěchu asi rozhodne to, do jaké míry se mu podaří to slovo vůbec naplnit obsahem.

Americký gulag

Po primárkách z počátku roku se Demokraté kolem Kerryho sjednotili, jenže určitá trhlina tu zůstala. Ilustrovaly ji dva projevy, které v Americe zazněly minulou středu a čtvrtek. Jeden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].