Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pohádka o zlodějské radnici

Fotografie: Tarkó: v plné moci. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tarkó: v plné moci. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Začalo to přátelsky: jedna z pražských radnic nabídla léta odstrkovaným restituentům výhodný odprodej části jejich kdysi ztraceného majetku. Pak se ale ukázalo, že vstřícnost měla jen zakrýt podraz. Příběh jednoho malého činžáku z pražské periferie znovu potvrdil, jak dobré je dívat se zdejším politikům pod prsty, i když se usmívají.

Nekup to

Když se panu Rudolfu Segerovi podařilo získat v restituci část domu ve Viktorinově ulici na Praze 4, byl to pro něj velký úspěch. Většina z jeho blízkých byla povražděna v koncentračních táborech během druhé světové války a dát dohromady seznam těch, kteří se zachránili útěkem za hranice, nebylo jednoduché. Nakonec se však dopátral pěti příbuzných a ti také v roce 1992 restituovali čtvrtinu domu. Zbytek vlastněný jinou větví rodiny, která o majetek nepožádala, získalo město.

Za podíl ve čtyřpatrovém domě s dvaceti byty vyplácela radnice restituentům ročně zhruba pět tisíc korun. Ani s dalšími výhodami to nebylo zrovna velké terno: podle dohody s městem měli sice menšinoví vlastníci ve svém domě přednostní právo na prázdný byt, ale i když se jich v průběhu dvanácti let uvolnilo několik, radnice svůj slib splnila jen jednou.

Před rokem ale jako by se na zchudlé dědice najednou usmálo štěstí: radnice jim poslala nabídku, jestli mají zájem odkoupit v rámci svého přednostního práva obecní podíl na domě za odhadní cenu čtyř a půl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].