Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nemá smysl dávat peníze do cedníku

Rámeček
JOZEF KUBINYI se narodil roku 1955 v Žilině. Studoval na Lékařské fakultě v Martině a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci pracoval v ostravské Fakultní nemocnici, kde v letech 1994–2002 působil jako přednosta kliniky nukleární medicíny. Od roku 1992 je členem ČSSD, od roku 2002 poslancem Parlamentu ČR za Moravskoslezský kraj. Je ženatý, má dvě dcery, manželka je praktická lékařka. Letos v dubnu byl jmenován ministrem zdravotnictví.
Konec rámečku

Jedním z vašich prvních rozhodnutí na ministerstvu bylo, že jste odmítl zvýšit platby státu za děti a důchodce…
To je jen část pravdy. Celá pravda je, že jsem odmítl reformu paní Součkové. Zvýšení plateb byl jen jeden z jejích kroků.
Stát nemá dát víc?
Ať dá! Ale nejdřív ať udělá pořádek v tom, co je vevnitř. Tam nefungují pravidla hry. Nemá smysl přidávat peníze do cedníku.

Fotografie: Jozef Kubinyi. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jozef Kubinyi. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

JOZEF KUBINYI se narodil roku 1955 v Žilině. Studoval na Lékařské fakultě v Martině a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci pracoval v ostravské Fakultní nemocnici, kde v letech 1994–2002 působil jako přednosta kliniky nukleární medicíny. Od roku 1992 je členem ČSSD, od roku 2002 poslancem Parlamentu ČR za Moravskoslezský kraj. Je ženatý, má dvě dcery, manželka je praktická lékařka. Letos v dubnu byl jmenován ministrem zdravotnictví.

Konec rámečku

Jedním z vašich prvních rozhodnutí na ministerstvu bylo, že jste odmítl zvýšit platby státu za děti a důchodce…

To je jen část pravdy. Celá pravda je, že jsem odmítl reformu paní Součkové. Zvýšení plateb byl jen jeden z jejích kroků.

Stát nemá dát víc?

Ať dá! Ale nejdřív ať udělá pořádek v tom, co je vevnitř. Tam nefungují pravidla hry. Nemá smysl přidávat peníze do cedníku.

Pravda je uprostřed

První zmínku o vás jsem našla v novinách z roku 1997, kdy jste lobboval za 30 milionů korun pro ostravskou nemocnici, kde jste byl primářem. Nač to bylo?

To jste mě zaskočila. Nejspíš na lineární urychlovač.

Kdybyste byl tehdy ministrem, podporoval byste tu dotaci?

Jestli by byla na urychlovač, určitě. Jenže u nás jsou špatně nastavené priority. Investujeme příliš do staveb a málo do přístrojů: tam šlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].