Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Internet se učí novým kouskům

Fotografie: Tak pěkně svižně, ať je to aspoň 500 kilobitů za vteřinu. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tak pěkně svižně, ať je to aspoň 500 kilobitů za vteřinu. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Málokdo by odmítl vyšší plat, a stejně tak téměř každý uživatel internetu stojí o rychlejší připojení, než jaké používá, zejména jde-li až o desetkrát rychlejší službu. Orientovat se v nabídce vysokorychlostního připojení k síti ale není snadné, stejně jako odhadnout, co se na trhu prosadí a do čeho naopak nemá smysl investovat. Proplétají se tu totiž technické, obchodní a také politické zájmy. Nicméně směle do toho.

Levnější versus větší

Většina lidí se k internetu připojuje pomocí modemu a obyčejné telefonní linky. Stažení elektronické pošty či webových stránek trvá pak docela dlouho. Telefonní modemy totiž umožňují přenos dat rychlostí nanejvýš 57 600 bitů za vteřinu (57,6 kilobitů). A zlepšit modemy už nejde, protože narazily na fyzikální meze přenosové technologie. Pro vyšší rychlost je tedy třeba obrátit se jinam. V úvahu dnes připadají především tři technologie: ADSL, kabelová televize a pro bezdrátový přenos dat je tu CDMA.

Technologie ADSL je postavena na docela překvapivé skutečnosti, že totiž skutečná přenosová kapacita telefonní linky je obrovská, ale telekomunikační společnosti ji uměle omezují. Nedělají to ze zlé vůle, ale proto, aby linka co nejlépe přenášela hlas při běžném telefonním hovoru. Stačí tedy – když to trochu zjednodušíme – toto omezení odstranit a máme ADSL s teoretickou přenosovou rychlostí až dva tisíce kilobitů za vteřinu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].