Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když může žít jen jeden

Během svého čtvrtstoletého pontifikátu papež Jan Pavel II. svatořečil rekordně velký počet osobností – 482. V neděli 16. května se ale obřad svatořečení na římském Svatopetrském náměstí vymykal z pravidel. Za svatou byla prohlášena dětská lékařka Gianna Beretta Mollová, vdaná matka čtyř dětí. Od svatořečení sira Thomase Mora v šestnáctém století to je první případ svatého s rodinou. Navíc obřadu svatořečení byli přítomni 92letý vdovec Pietro a tři jejich děti.

Učiňte tak bez váhání

V září 1961 bylo milánské lékařce Gianně Berettě Mollové 39 let. Byla matkou tří dětí a nacházela se v druhém měsíci těhotenství. Zjistila, že má na děloze benigní nádor – fibrom. Mohla přerušit těhotenství a zachránit si život. Namísto toho se vědomě rozhodla zachránit život svého dítěte a nepodrobit se k operaci nezbytnému potratu. Její manžel ještě dnes vzpomíná, že před porodem všem připomněla: „Máte-li se rozhodnout mezi mnou a dítětem, bez jakéhokoli váhání, a o to vás jasně žádám, zachraňte dítě.“ Narodilo se děvčátko, Gianna Emanuela, která byla v neděli přítomna svatořečení své matky.

„Případ doktorky Mollové se liší od jemu podobných,“ řekl milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. „Vzpomínáme na případ Carly Vailati.“ Tato žena onemocněla zhoubným nádorem a odmítla léčbu, která mohla rodící se dítě poškodit. Doufala, že přes velké bolesti se dožije porodu – její osud byl v každém případě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].