Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Indii poprvé povede sikh

Fotografie: I Manmóhan Singh je z menšiny. Foto EGP • Autor: Respekt
Fotografie: I Manmóhan Singh je z menšiny. Foto EGP • Autor: Respekt

Když v indických volbách nečekaně zvítězila strana Sonii Gándhíové, sekulárně ladění pozorovatelé poznamenali, že hlasy pro Gándhíovou znamenají konec spekulacím, nakolik Indii vadí či nevadí její italský původ. Vdova po Rádžívu Gándhím ale nabídku na premiérské křeslo nakonec odmítla a našla za sebe náhradu. Tou je další příslušník menšiny – sikh Manmóhan Singh. Na konci týdne velkých zvratů tak stojí navržený premiér, který má důvěru investorů, sousedního Pákistánu a pravděpodobně i parlamentní většiny.

Proč Gándhíová post premiérky odmítla? Není to zcela jasné. Sama prohlásila, že nikdy o této práci nesnila a teď jen poslechla svůj „vnitřní hlas“. Je pravda, že její politická kariéra je dílem náhody. Spíše plachá žena se po zavraždění manžela, premiéra v letech 1984–91, nechala přemluvit, aby osiřelý Indický národní kongres vedla. Pak ale v roce 1996 prohrála volby a až do letoška působila jako hlavní postava opozice. Celou dobu přitom čelila útokům nacionalistů, že původem cizinec nemůže vést indickou vládu. Gándhíová se premiérství předem nevzdávala, zároveň ale prohlašovala, že hlavní cíl její politické kariéry je zabránit sílícím nacionalistům narušit sekulární charakter státu.

Dalším důvodem odmítnutí může být obava Gándhíové z toho, že Indie přece jen není na cizinku v pozici premiérky připravená. Vždyť i někteří poslanci dosud vládnoucích lidovců začali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].