Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co bylo letos v Cannes

Předběžné obchodní výsledky letošního festivalu v Cannes nasvědčují, že o žádné „krizi“ filmu nemůže být ani řeči. Největší filmový trh na světě prolomil letos další rekord: do Cannes přijelo 8382 účastníků ze 74 zemí. Nechybělo ani Česko sdílející stánek s Polskem a Slovenskem. Zastupovaly nás ovšem pouze dva krátké snímky. Východní Evropě ani po vstupu do Unie růže v Cannes zatím nekvetou.

Fotografie: Mladý Che poznává život. Brzy ho bude i měnit. Foto Festival de Cannes • Autor: Respekt
Fotografie: Mladý Che poznává život. Brzy ho bude i měnit. Foto Festival de Cannes • Autor: Respekt

Předběžné obchodní výsledky letošního festivalu v Cannes nasvědčují, že o žádné „krizi“ filmu nemůže být ani řeči. Největší filmový trh na světě prolomil letos další rekord: do Cannes přijelo 8382 účastníků ze 74 zemí. Nechybělo ani Česko sdílející stánek s Polskem a Slovenskem. Zastupovaly nás ovšem pouze dva krátké snímky. Východní Evropě ani po vstupu do Unie růže v Cannes zatím nekvetou.

Budoucnost muže

Až na několik drobných výjimek lze říct, že se v soutěži letos setkaly velice slušné snímky i několik opravdu pozoruhodných děl potvrzujících, že film kromě byznysu zůstává stále také uměním. Takže už před závěrečným udílením cen vládla spokojenost i mezi více než 4000 akreditovanými novináři, kteří se loni zoufale snažili najít v soutěži alespoň jednoho pořádného favorita.

Dlouho očekávaný projekt 2046 známého hongkongského režiséra Wong Kar-waie, jenž měl být uveden v Cannes už před rokem a jehož natáčení se protáhlo na neuvěřitelných 5 let, dorazil na festival doslova na poslední chvíli. Nekonečné úpravy se však na něm trochu podepsaly – divák se v příběhu a postavách orientuje jen s námahou. Ambiciózní snímek, vyprávěný v několika časových rovinách a oscilujíci mezi melodramatem, existenciálním příběhem a efektním sci-fi, bohužel nechal publikum místy zcela chladným. A to i přesto, že jeho formální, především obrazová stránka, na které se podílel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].