Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Báječná léta s Kalouskem

Ve funkci předsedy je teprve půl roku, ale jako by mu patřila už léta, jako by KDU-ČSL čekala jen na něj jako na spasitele. Není pochyb: Miroslav Kalousek dnes patří mezi čtyři či pět nejvlivnějších politiků v zemi a mnozí lidovci se těší, že strana v něm našla nového Josefa Luxe. Spíše však našla svého Václava Klause. A to nikoli Klause-reformátora první poloviny 90. let, ale pozdního Klause, mocenského technokrata, už po provalení a následném zaretušování stranického finančního skandálu. Přitom Kalouskovi je teprve 43 let a ze všech stranických šéfů má nejpevnější pozici. Nestane-li se něco překvapivého, bude v čele KDU-ČSL ještě dlouhé roky. To si říká o přezkoumání.

Fotografie: Věra že je lesba? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Věra že je lesba? Foto ČTK • Autor: Respekt

Ve funkci předsedy je teprve půl roku, ale jako by mu patřila už léta, jako by KDU-ČSL čekala jen na něj jako na spasitele. Není pochyb: Miroslav Kalousek dnes patří mezi čtyři či pět nejvlivnějších politiků v zemi a mnozí lidovci se těší, že strana v něm našla nového Josefa Luxe. Spíše však našla svého Václava Klause. A to nikoli Klause-reformátora první poloviny 90. let, ale pozdního Klause, mocenského technokrata, už po provalení a následném zaretušování stranického finančního skandálu. Přitom Kalouskovi je teprve 43 let a ze všech stranických šéfů má nejpevnější pozici. Nestane-li se něco překvapivého, bude v čele KDU-ČSL ještě dlouhé roky. To si říká o přezkoumání.

696

„Fakt, že jsem byl zvolen předsedou strany, svědčí o tom, že kolegové věří mně a ne nějakým novinářským článkům a pomluvám,“ řekl Miroslav Kalousek v listopadu po vítězství na sjezdu v Ostravě. Je až s podivem, jak dokonale se mu podařilo zastřít paměť lidovců mlhou. Vždyť ještě před třemi lety byl persona non grata. Čerstvý vůdce tehdejší čtyřkoalice Cyril Svoboda prohlásil, že nechce do stínové vlády politika s tak „neprůhlednými praktikami“, a Hana Marvanová si s Kalouskem odmítla sednout za jeden stůl. Důvod byl jediný: Kalouskova temná éra na ministerstvu obrany. Jako ekonomický náměstek tam zodpovídal za tak svrchovaně podezřelé kšefty jako nákup nekvalitních padáků (jeden voják…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].