Často hledáte, jak…
Obálka vydání 20/2004
20/2004 • 8.–15. 5. 2004

2004/20

Domov

Když nemocnici uchvátí soukromník

Hana Čápová

Zatímco se zdravotničtí ministři co chvíli střídají, nemocnice se propadají do dluhů a o reformě se jen mluví, severní Morava už změnu zažívá. Společnost Euromednet tu ovládla deset špitálů. Stačil rok, aby místo ztráty měly zisk. Tím však ambice majitelů nekončí. Chtějí léčit milion lidí a do své sítě zapojit i lékaře praktiky a specialisty. Jednoduše – Ostravsko zažívá reformu zdravotnictví zdola.
Marek Potysz (37) se k tomu životnímu kroku rozhodl před sedmi lety. Opustil místo primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení soukromé nemocnice v Třinci-Podlesí a dal se na dráhu manažera. „Přemýšlel jsem co dál. Jít do fakultní nemocnice a vydat se vědeckou dráhou? Nebo se ucházet o místo ředitele?“ vzpomíná Potysz. „Řekl jsem si, že větší příležitost je v managementu. Ředitelů bylo málo a dělali to všelijak. Rozhodl jsem se, že to zkusím dělat lépe.“

Gross vymýšlí past na cizince

Ondřej Kundra

Český fotbal v podsvětí

Jaroslav Spurný

Konečně je to tady, zašumělo minulý týden v médiích. O zkorumpovanosti českého fotbalu mluví hráči i někteří funkcionáři už léta, ale důkazy byly zatím k mání pouze v nejnižších patrech tuzemské soutěže. A teď najednou policie obvinila z úplatkářství hned dva rozhodčí a ředitele týmu z první ligy. Zdá se přitom, že ví, co dělá: na posledního z obviněných, šéfa uherskohradišťských fotbalistů Jaroslava Hastíka, měla nasazený odposlech více než rok.

Připomeňme si

Václav Zeman

Zelení rudí vzteky

Ondřej Kundra

Za řeky sjízdnější

Jiří Sobota

Dlouho v záloze trpělivě čekají na příležitost, potom rychle zaútočí, zasadí úder a stáhnou se zpátky do úkrytu. Letos se jim podařilo nepozorovaně propašovat parlamentem zákon, s jehož pomocí nám v budoucnu mohou vytáhnout z kapes miliardy a mezi jiným za ně zničit třeba část krásné Kroměříže. Nejde o odbojnou guerillu bojující jakýmikoli prostředky proti nepříteli. V akci je bratrstvo ctitelů průplavu Labe–Odra–Dunaj.

Komentáře

Dobrá zpráva z hokeje

Josef Greš

Nespravedlnost pro Třinec

Marek Pokorný

Bůh ví? Bůh ví

Zbyněk Petráček

Hřích Ameriky

Teodor Marjanovič

Usáma bin Ládin v jednom ze svých poselství vzkázal, že Amerika je slabá, a proto je možné ji porazit. Odhalení o týrání iráckých vězňů americkými vojáky jako by mu dávalo za pravdu. USA svůj vpád do Iráku vždy hájily ideály svobody a lidských práv. Americké velící struktury ale selhaly do té míry, že sadisti mohli dát průchod svým brutálním choutkám a tyto ideály ponížit.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Zdravíme VI. sjezd KSČM

Adam Drda

Když se slavilo rozšíření Evropské unie a v novinách se psalo, čím vším Češi obohatí Evropu, snad nikdo nezmínil Komunistickou stranu Čech a Moravy – národní unikát, jakési politické syrečky, smíchané se semtexem. V žádné unijní zemi se nenajde podobně macatý, živoucí a nebezpečný relikt sovětské éry, navíc zásadně ovlivňující veřejný život. Koncem týdne má KSČM, podle průzkumů druhá nejsilnější partaj v zemi, v Českých Budějovicích šestý volební sjezd. Komentátoři, kteří si podobně jako politici nevědí s komunisty rady, mají občas tendenci vzhlížet ke sjezdu s jakousi nevyslovenou, ale mezi řádky patrnou nadějí. Zbytečně. KSČM nemá důvod měnit sebe, ani své vůdčí postavy. I kdyby snad zvolila nového šéfa, stejně ji to nepolidští – nepotřebuje reformu, nikdo ji k tomu nenutí. Její sjezd bude sebevědomý, spokojený, takřka vítězný.