Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hřích Ameriky

Usáma bin Ládin v jednom ze svých poselství vzkázal, že Amerika je slabá, a proto je možné ji porazit. Odhalení o týrání iráckých vězňů americkými vojáky jako by mu dávalo za pravdu. USA svůj vpád do Iráku vždy hájily ideály svobody a lidských práv. Americké velící struktury ale selhaly do té míry, že sadisti mohli dát průchod svým brutálním choutkám a tyto ideály ponížit.

Fotografie: Nejhorší záběry prý teprve přijdou. (Dozorkyně Englandová ponižuje vězně.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Nejhorší záběry prý teprve přijdou. (Dozorkyně Englandová ponižuje vězně.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Usáma bin Ládin v jednom ze svých poselství vzkázal, že Amerika je slabá, a proto je možné ji porazit. Odhalení o týrání iráckých vězňů americkými vojáky jako by mu dávalo za pravdu. USA svůj vpád do Iráku vždy hájily ideály svobody a lidských práv. Americké velící struktury ale selhaly do té míry, že sadisti mohli dát průchod svým brutálním choutkám a tyto ideály ponížit. Nic, ani zprávy o dalších únosech nebo obětech na životech koaličních vojáků či prostých Iráčanů, nemohlo v tuto chvíli ve světě zapůsobit drtivěji než zjištění, že se vojáci demokratické velmoci chovali k zadržovaným podobně jako dříve kruťasové Saddáma Husajna.

Bush měl vyhazovat

Slabostí Ameriky je i to, že skandál nevedl k okamžité demisi někoho hodně viditelného – konkrétně amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který sám už uznal, že za velící kolaps nese přímou odpovědnost, postiženým Iráčanům se veřejně omluvil a slíbil jim kompenzaci. Karl Rove, jeden z nejbližších poradců amerického prezidenta, prohlásil, že to bude trvat celou jednu generaci, než se Americe – možná – podaří v arabském světě napravit pověst pošramocenou fotografiemi z věznice Abu Ghraib. Také sám George W. Bush řekl, že se mu nad snímky zvedl žaludek a že pachatelé musí být adekvátně potrestáni. Ve Washingtonu bylo sice bez obalu pojmenováno, co se stalo, ale zároveň se jelo dál bez opravdové čistky.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].