Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Český fotbal v podsvětí

Konečně je to tady, zašumělo minulý týden v médiích. O zkorumpovanosti českého fotbalu mluví hráči i někteří funkcionáři už léta, ale důkazy byly zatím k mání pouze v nejnižších patrech tuzemské soutěže. A teď najednou policie obvinila z úplatkářství hned dva rozhodčí a ředitele týmu z první ligy. Zdá se přitom, že ví, co dělá: na posledního z obviněných, šéfa uherskohradišťských fotbalistů Jaroslava Hastíka, měla nasazený odposlech více než rok.

Fotografie: Obviněný Hastík dojel na telefony. Kdo bude další? Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Obviněný Hastík dojel na telefony. Kdo bude další? Foto: ČTK • Autor: Respekt

Konečně je to tady, zašumělo minulý týden v médiích. O zkorumpovanosti českého fotbalu mluví hráči i někteří funkcionáři už léta, ale důkazy byly zatím k mání pouze v nejnižších patrech tuzemské soutěže. A teď najednou policie obvinila z úplatkářství hned dva rozhodčí a ředitele týmu z první ligy. Zdá se přitom, že ví, co dělá: na posledního z obviněných, šéfa uherskohradišťských fotbalistů Jaroslava Hastíka, měla nasazený odposlech více než rok. Podle informací Respektu se současná operace „Fotbal“ rozběhla už před dvěma lety při zatčení jedné z velkých ryb českého podsvětí. Sledování stop nalezených tenkrát při domovní prohlídce přivedlo detektivy k Hastíkovi. Zda a na koho se případ rozšíří dál, není zatím jasné.

Vsaďte na Synot

„Všechno máme pod kontrolou, na případu pracujeme už dlouho a nevylučuji další obvinění,“ říká náměstek ředitele protikorupční jednotky Milan Šiška k případu ředitele hradišťského Synotu Hastíka a rozhodčích Stanislava Hrušky a Václava Zejdy. (První měl za 175 tisíc korun ovlivnit zápas Synot – Sparta koncem letošního března, druhý za 120 tisíc utkání Blšany – Synot loni na podzim; oba zápasy Hastíkův tým vyhrál). Policie oficiálně udává dva možné motivy úplatku: sázkový podvod anebo bodový zisk v soutěži. Majitelé Synotu už koncem týdne předložili údaje, které oba motivy zpochybňují.

Hastík a Hruška byli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].