Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bydlet tak v domě plném Ćechů

Rámeček
STANISLAV TIŠER (narozen roku 1957 v Plzni) je osminásobný mistr Československa v boxu, vítěz mnoha mezinárodních a mezistátních utkání. V roce 1995 založil na Žižkově navzdory potížím úspěšné „Sdružení pro mimoškolní aktivity – SPORT“, boxerský oddíl určený mládeži ze sociálně slabých rodin, především mladým bezprizorným Romům. S. Tišer je ženatý a má jednu dceru.
Konec rámečku

Co vás přivedlo na nápad založit boxerský klub?
V 90. letech jsem si všiml, že žižkovský ulice jsou plný mladejch Romů, který se flákaj, fetujou a dělaj nám ostudu. Práci jsem měl, ale rozhodl jsem se, že založím oddíl pro mladý lidi, který potřebujou někam patřit. Nechal jsem si vytisknout plakátky a rozhlásil jsem tady po Žižkově, co se chystá. Jsem tu známá perzóna, lidi si mě vážej, navíc si Romáci všechno řeknou, takže hned první den bylo narváno.

Fotografie: Stanislav Tišer. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Stanislav Tišer. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

STANISLAV TIŠER (narozen roku 1957 v Plzni) je osminásobný mistr Československa v boxu, vítěz mnoha mezinárodních a mezistátních utkání. V roce 1995 založil na Žižkově navzdory potížím úspěšné „Sdružení pro mimoškolní aktivity – SPORT“, boxerský oddíl určený mládeži ze sociálně slabých rodin, především mladým bezprizorným Romům. S. Tišer je ženatý a má jednu dceru.

Konec rámečku

Co vás přivedlo na nápad založit boxerský klub?

V 90. letech jsem si všiml, že žižkovský ulice jsou plný mladejch Romů, který se flákaj, fetujou a dělaj nám ostudu. Práci jsem měl, ale rozhodl jsem se, že založím oddíl pro mladý lidi, který potřebujou někam patřit. Nechal jsem si vytisknout plakátky a rozhlásil jsem tady po Žižkově, co se chystá. Jsem tu známá perzóna, lidi si mě vážej, navíc si Romáci všechno řeknou, takže hned první den bylo narváno.

Box

To bylo před osmi lety. Kolik členů váš klub má dneska?

Asi 160, během pondělka se mi tu kolikrát vystřídá až 120 lidí. Dojíždějí z celý Prahy, ale taky z Vlašimi, Mladé Boleslavi, Kostelce nebo Příbrami, o víkendech tu mívám kluky až z Moravy. Myslím, že náš klub je už po republice hodně známý.

Kolik tu je trenérů?

Měl jsem dva civilkáře, ale nebylo na výplaty, takže to vedu sám, jen v pondělí mi chodí pomáhat jeden kluk. Stabilně sem dochází…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].