Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velká škoda na Labi

„To, co se připravuje na Labi, je podvod,“ říká odborník na vodní dopravu a bývalý zaměstnanec státního Ředitelství vodních cest Jaroslav Kubec na adresu chystaných jezů na Labi. Překvapivě tak nadšenec splavňování řek říká totéž co ministr životního prostředí a milovníci přírody. Stavba za deset miliard korun totiž nejenže zničí kus krásné a cenné země, ale navíc se nevyplatí – a rejdařům stejně nepomůže. Přesto pro ni před Vánoci na návrh poslance Jaromíra Schlinga (ČSSD) zvedla ruku většina poslanců. Lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský jí pro změnu otevírá dveře ve vládě.

mobrazek_55.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_55.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tady už bobr dobobroval. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tady už bobr dobobroval. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

„To, co se připravuje na Labi, je podvod,“ říká odborník na vodní dopravu a bývalý zaměstnanec státního Ředitelství vodních cest Jaroslav Kubec na adresu chystaných jezů na Labi. Překvapivě tak nadšenec splavňování řek říká totéž co ministr životního prostředí a milovníci přírody. Stavba za deset miliard korun totiž nejenže zničí kus krásné a cenné země, ale navíc se nevyplatí – a rejdařům stejně nepomůže. Přesto pro ni před Vánoci na návrh poslance Jaromíra Schlinga (ČSSD) zvedla ruku většina poslanců. Lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský jí pro změnu otevírá dveře ve vládě.

Rejdařům nepomůže, bobry vyžene

Ještě letos v listopadu to vypadalo, že dlouholetý sen místních velkých stavbařů o zakázce na labské jezy v Prostředním Žlebu a Malém Březně vezme definitivně za své. Jde totiž o chráněnou krajinnou oblast, kde stavbám musí udělit výjimku ministr životního prostředí, a Libor Ambrozek (KDU-ČSL) řekl ne. Nemohl ani jinak. Výjimku totiž může dát jen tehdy, když „nad zájmy ochrany přírody převažuje jiný veřejný zájem“. A nic takového v případě jezů neexistuje.

Jak stavba ublíží přírodě, je jasné. Labe od Ústí po Hřensko je jediný přirozený úsek velké řeky s lagunami, štěrkopískovými náplavami, tůněmi a ostrůvky lužního lesa, který na svém území máme. Za posledních deset let se do stále čistší vody vrátil losos a bobr. Vinou staveb by řeka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].