Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nabízíme Evropu-mocnost,

HUBERT VÉDRINE (56) byl v letech 1997 až 2002 ministrem zahraničí v levicové vládě Lionela Jospina. Vystudoval historii, poté státní školu pro budoucí diplomaty a politiky ENA. Vstoupil do francouzské Socialistické strany a po celou dobu prezidentování Françoise Mitterranda pracoval v Elysejském paláci. Nejprve působil jako člen tamního diplomatického sboru a později dělal Mitterrandovi tiskového mluvčího. V současné době se věnuje právnímu poradenství a analýzám evropské integrace a mezinárodní politiky. V Praze se začátkem prosince zúčastnil semináře francouzského ústavu CeFReS na téma vyrovnávání se s minulostí v Evropě.

mobrazek_63.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_63.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: HUBERT VÉDRINE. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: HUBERT VÉDRINE. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

HUBERT VÉDRINE (56) byl v letech 1997 až 2002 ministrem zahraničí v levicové vládě Lionela Jospina. Vystudoval historii, poté státní školu pro budoucí diplomaty a politiky ENA. Vstoupil do francouzské Socialistické strany a po celou dobu prezidentování Françoise Mitterranda pracoval v Elysejském paláci. Nejprve působil jako člen tamního diplomatického sboru a později dělal Mitterrandovi tiskového mluvčího. V současné době se věnuje právnímu poradenství a analýzám evropské integrace a mezinárodní politiky. V Praze se začátkem prosince zúčastnil semináře francouzského ústavu CeFReS na téma vyrovnávání se s minulostí v Evropě.

Čím si vysvětlujete, že Francouzi jsou mezi Evropany největšími euroskeptiky?

Slovo euroskeptik je zavádějící. Skutečných anti-Evropanů mezi Francouzi je málo, většinou jde o příznivce extrémní levice nebo pravice, něco mezi 5 až 8 % populace. Jedni se bojí další globalizace, druzí dalších imigrantů. Většina Francouzů je skeptiky v pravém smyslu toho slova: nejsou proti Evropě jako takové ani proti přijetí dalších států, ale skepticky se dívají na to, jak bude Unie po rozšíření fungovat. Zidealizovali si EU malou a mají pocit, že už dnes v patnácti členech nepracuje efektivně.

Riziko závislosti

V jakém smyslu francouzskou veřejnost tolik trápí, jestli bude Evropa po rozšíření fungovat?

Francie profituje ze zemědělské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].