Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na Ukrajině zmlkla už i Svobodka

Fotografie: Gongadzeho vrazi se nenašli. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Gongadzeho vrazi se nenašli. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Na Ukrajině se sice budou prezidentské volby konat až 31. října, ale atmosféra houstne už nyní. Úřady nedávno na opoziční návrh vydaly – a zanedlouho pak odložily – nařízení, že všechna elektronická média musí vysílat v ukrajinštině. Na druhé straně režimní zvůle zastavila poslech Svobodné Evropy. A kdo se vlastně popere o křeslo hlavy státu, v němž dnes sedí Leonid Kučma? Oficiálně nebyl představen dosud nikdo, ale mluví se o devíti uchazečích. Rozhodující boj zřejmě proběhne mezi dvěma – představitelem Kučmova tábora a premiérem Viktorem Janukovyčem a proevropským lídrem opozice, bývalým premiérem Viktorem Juščenkem.

Opozici se v polovině dubna podařilo prosadit nařízení, že veškeré televizní a rozhlasové vysílání musí být od 19. dubna v ukrajinštině. Ve čtvrtek předminulého týdne pak bylo toto nařízení odloženo o rok. Na západě země mluví většina obyvatel ukrajinsky, východ je rusifikovaný. Prozápadně orientovaná opozice tím chtěla ukázat svou nezávislost na Rusku a zároveň získat na svou stranu nacionalistické voliče na západě. Vládní křídlo nařízení odsoudilo, prezident Kučma je dokonce označil za protiústavní.

Avšak ani vládní strana se v přípravě na předvolební boj nechová k médiím šetrně. Začátkem března policie zkonfiskovala vybavení rádia Kontinent. To šířilo vysílání BBC, Deutsche Welle, Hlasu Ameriky a také Polského rozhlasu. Od konce února se v programu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].