Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Do Unie přes Malý Trojúhelník

Fotografie: Tady jen o silnici doopravdy nejde. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tady jen o silnici doopravdy nejde. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tři ruce tří mužů v dobře padnoucích oblecích svírají trojitý nástavec spouštěcí páky. Nad hlavou jim plují šedivá bouřková mračna a na bedrech spočívá tíha historického okamžiku. Je 1. května 2004 a Vladimír Špidla, Leszek Miller a Gerhard Schröder oslavují na česko-polsko-německé hranici rozšíření Evropské unie – zahajují stavbu nové mezinárodní komunikace.

Budeš makat

Aby tak mohli učinit, musela být obyčejná páka hlubinné vrtačky opatřena speciálním nástavcem, kterého se mohou všichni tři rozhodní muži chopit najednou. Nadšení šéfů vlád je nelíčené, shromáždění utichá, svaly se napínají. Teď! Páka praskla. Stavební stroj na to nedbá a za potlesku publika se dává do pohybu.

Hrádek nad Nisou se strašně těšil. Z městečka o sedmi tisících obyvatelích je to do německé Žitavy a polské Bogatyně co by kamenem dohodil. Tři města ve třech různých zemích se spolu kamarádí už dávno, založila sdružení Malý Trojúhelník a vybudovala společně mezinárodní průmyslovou zónu. Teď doufají, že jim hranice ze života zmizí definitivně. „Říkali jsme si se starosty, že tady musíme na tu slávu mít premiéry,“ vykládá v hotelové restauraci na náměstí starosta Hrádku Martin Púta. „Kde jinde by se mělo rozšíření Unie slavit než tady, na hranici tří států.“

Na přípravách oslav pracovaly společně všechny tři radnice dlouhé měsíce a je to znát. Přes říčky oddělující…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].