Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vymyšlené zápasy džentlmenů

Na občasné zprávy o koupených fotbalových zápasech už si tuzemská veřejnost pomalu zvykla – ale kdo kdy slyšel, aby se manipulovaly i zápasy šachové ligy? Pohled pod pokličku sportu, který platí za zábavu poctivých džentlmenů, však ukazuje překvapivou věc: podvádí se tu snadno a často, jak potvrzují sami šachoví funkcionáři. Jeden zvlášť okatý případ se stal nedávno a shodou okolností se na něm podílel i hráč, který pracuje v policejní protikorupční jednotce.

V neděli 28. března se konalo poslední utkání středočeského krajského šachového přeboru. Hrálo se o postup do 2. ligy, což je třetí nejvyšší šachová soutěž. V čele tabulky byla tři družstva: vedoucí Spolana Neratovice, následovaná Caissou Úholičky a Mělníkem 1885 (obě měla o dva body méně a totožné skóre). Zatímco Úholičky a Neratovice o postup soupeřily mezi sebou, Mělník měl v posledním kole zajet na zápas k outsiderovi skupiny, sestupujícímu ŠK Kladno, kde měl bez potíží vyhrát.

Zvláště Úholičkám na postupu hodně záleželo – pro malou vesničku na sever od Prahy s necelými pěti stovkami obyvatel by postup do druhé ligy byl velký úspěch. „Vyslali jsme pro jistotu do Kladna jednoho našeho hráče, aby zápas sledoval a průběžně nám volal, jak se vyvíjí,“ líčí člen vedení Úholiček Jan Framberk. Tady však přišlo překvapení. Zvěd narazil jen na zamčenou hrací místnost a ani během takřka dvouhodinového čekání nikdo nepřišel. Šachisté z Úholiček slavně přehráli Neratovické v poměru 5,5:2,5…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].