Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Veto pro blbou náladu

Hrozba chaosu a politické krize je zažehnána. Zákon o DPH, který v posledních týdnech zneklidňoval každého podnikatele a jehož potopení mohlo fatálně zkomplikovat vstup do Evropské unie, nakonec prošel. Vláda i celá koalice zase jednou prokázaly svou schopnost přežít vážné krize. Ovšem fakt, že kabinet Vladimíra Špidly a prezident Václav Klaus dovedli zemi do tak svízelných okamžiků, stojí ještě za pozastavení.

Fotografie: Únava z koaliční politiky? Výborně, a co takhle rovnou změnu systému? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Únava z koaliční politiky? Výborně, a co takhle rovnou změnu systému? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Hrozba chaosu a politické krize je zažehnána. Zákon o DPH, který v posledních týdnech zneklidňoval každého podnikatele a jehož potopení mohlo fatálně zkomplikovat vstup do Evropské unie, nakonec prošel. Vláda i celá koalice zase jednou prokázaly svou schopnost přežít vážné krize. Ovšem fakt, že kabinet Vladimíra Špidly a prezident Václav Klaus dovedli zemi do tak svízelných okamžiků, stojí ještě za pozastavení.

S Klausem roste chuť

Byl to napínavý týden a sněmovna byla plná emocí a nervozity. Celé drama si přitom politici úplně klidně mohli ušetřit. Kdyby vláda zákon předložila před rokem, nemusela by teď pospíchat a tahat po havárii polámaného ministra Cyrila Svobodu z nemocnice. Proč ho tedy nepředložila? Do značné míry se tu projevila nesnáz těsné koaliční většiny: než se nechali přemluvit různí straničtí rebelové, bylo už málem pozdě. Potud bezpochyby vládní chyba.

Možná ještě překvapivější však bylo prezidentovo veto. Nesliboval náhodou Václav Klaus loni při svém zvolení, že jako prezident nebude „vytvářet protiváhu výkonné či legislativní moci“, protože „od toho je tu vláda a parlament, od toho jsou tu voliči, kteří svým rozhodnutím vytváří tu či onu politickou situaci“? Nekritizoval právě on před třemi lety Václava Havla za to, že „pošlapává základní prvky parlamentní demokracie“, když vetuje třeba zákon o obchvatu Plzně? Přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].