Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
vobrazek_789.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_789.jpeg • Autor: Respekt

Největší akcí oslavující vstup Česka do EU bude multikulturní hudební festival Spojené ostrovy pražské (United Islands of Prague), který začne tento čtvrtek simultánně na deseti pražských ostrovech a potrvá do neděle. Na čtyřdenním maratonu se vystřídají snad všechny české kapely – Zlomenej vaz, Nukleární vokurky, Pospíšil a Zatloukal, Prohrála v kartách, Závodníci nebo Čankišou (ale také Psí vojáci, Buty, Už jsme doma, MCh Band). Od spojenců z Evropy k nám přijedou evropsky možná o něco známější jména. V pátek večer se na Kampě představí legendární finská skupina Leningrad Cowboys, jejíž členové – známí z filmu Aki Kaurismäkiho Leningradští kovbojové dobývají Ameriku – jsou mistry punkovo-rockandrollové stylizace a recese.

Dalším tahákem Spojených ostrovů je vystoupení britských hudebníků. Kromě inspirativního show DJ Burridge, jenž zahraje v pátek pozdě v noci na Libeňském ostrově, to bude sobotní koncert saxofonisty Courtneyho Pinea (viz foto) na Slovanském ostrově. Pine, který je držitelem mnoha mezinárodních jazzových cen a kromě hudby se věnuje dokumentárnímu filmu, dokáže skvěle mísit jazz s africkými a karibskými vlivy a také s elektronikou.

Festival, který je důstojnou oslavou nejdůležitější události v našich porevolučních dějinách, uzavřou v neděli francouzští Gipsy Kings.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].