Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo zabil Charlese Jordana

Sešli se při vyšetřování záhadné smrti, ale spojenci z nich nejsou. Právě naopak: filmař Martin Šmok (32) a Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu se dostali do zvláštního klinče. Příčinou je hádka o to, jak vlastně a čí rukou zahynul v Praze před sedmatřiceti lety proslulý humanitární pracovník Charles Jordan. Režisér obviňuje úřad z neochoty dramatickou událost rozkrýt, úřad obviňuje režiséra z krytí svědků možné vraždy. Před pár dny dostal Šmok za tento prohřešek čtyřicet tisíc korun pokuty. Odvolal se a zatím není jasné, jak to s válkou o Jordana bude dál.

Fotografie: Martin Šmok: chtěl radit policistům – dostal pokutu. Foto Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Šmok: chtěl radit policistům – dostal pokutu. Foto Matěj Stránský • Autor: Respekt

Sešli se při vyšetřování záhadné smrti, ale spojenci z nich nejsou. Právě naopak: filmař Martin Šmok (32) a Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu se dostali do zvláštního klinče. Příčinou je hádka o to, jak vlastně a čí rukou zahynul v Praze před sedmatřiceti lety proslulý humanitární pracovník Charles Jordan. Režisér obviňuje úřad z neochoty dramatickou událost rozkrýt, úřad obviňuje režiséra z krytí svědků možné vraždy. Před pár dny dostal Šmok za tento prohřešek čtyřicet tisíc korun pokuty. Odvolal se a zatím není jasné, jak to s válkou o Jordana bude dál.

Vrazi přišli světlíkem

Martin Šmok se k životu a smrti Charlese Jordana dostal při práci na dokumentu o židovských běžencích za druhé světové války i po ní. Jordan, nazývaný Otec uprchlíků, zachránil tisíce těchto lidí a stal se světově známým aktivistou. V roce 1967 navštívil Prahu v rámci své tehdejší snahy vyřešit otázku palestinských uprchlíků. Za dodnes nevyjasněných okolností zde zahynul a jeho mrtvé tělo bylo vyloveno z Vltavy u Karlova mostu.

Jordanovu smrt vyšetřovaly zpočátku české i americké úřady, později práci zcela převzala StB a dospěla k závěru, že šlo o sebevraždu. To ovšem vzbuzovalo nedůvěru a řadu otázek (viz rámeček). Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu prošetřuje případ od roku 1993, podle šéfa úřadu Ireneje Kratochvíla chtěli loni vyšetřování odložit. „Okolnosti smrti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].