Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Výjimky k ničemu

Ještě Zemanova vláda vyjednala během přístupových rozhovorů s Unií pro Česko několik úlev z daňových pravidel klubu a prezentovala je jako velké vítězství. Nastupující kabinet Vladimíra Špidly se s výjimkami spokojil a vzal je tak, jak leží a běží. Podívejme se proto, co nám vládní reprezentace vlastně vymohla a v čem budeme od května „výjimeční“.

Ještě Zemanova vláda vyjednala během přístupových rozhovorů s Unií pro Česko několik úlev z daňových pravidel klubu a prezentovala je jako velké vítězství. Nastupující kabinet Vladimíra Špidly se s výjimkami spokojil a vzal je tak, jak leží a běží. Podívejme se proto, co nám vládní reprezentace vlastně vymohla a v čem budeme od května „výjimeční“.

Zakuřte si u topení

V rámci kapitoly s názvem daně se Česko může pochlubit třemi časově omezenými úlevami a dvěma trvalými. První přechodná výjimka se týká dodávek tepla pro domácnosti: do konce roku 2007 bude topení v bytech zatíženo sníženou pětiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty, jako je tomu nyní, ačkoli Unie tu vyžaduje základní sazbu. Tato úleva má „mírnit ekonomické a sociální dopady“ návratu do Evropy na občany. Jenže představují-li v současné době výdaje na teplo přibližně 2,6 % celkových ročních výdajů domácností, po jejich zařazení do základní sazby DPH – počítejme s uvažovanými 19 % – by činily něco málo přes 3 %. Anebo jinak: jestliže česká domácnost utratí průměrně sedm tisíc za teplo ročně, po jeho zdanění 19 % by podražilo zhruba o tisíc korun ročně. Jde však o maximální odhad, protože mezi růstem DPH a růstem ceny neplatí přímá úměrnost. Ceny zpravidla o celou daň nestoupnou, rozhodující je tu změna poptávky po zboží. Přechodné období na teplo proto nebude mít na peněženky lidí ani na inflaci větší vliv, natož že by podpořilo ekonomický růst.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].