Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Uzavírá se etapa české historie

Rámeček
Vladimír Špidla (53) se narodil v Praze. Po studiu historie na Filozofické fakultě UK pracoval jako dělník, archeolog a úředník. Před rokem 1989 nebyl členem politické strany, poté spoluzakládal ČSSD na jihu Čech. Za tuto stranu byl roku 1996 poprvé zvolen poslancem parlamentu, od dubna 2001 je jejím předsedou. Byl vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Miloše Zemana, po posledních volbách se stal premiérem. V. Špidla je podruhé ženatý, má čtyři děti.
Konec rámečku

Za několik dní vstoupíme do Evropské unie. Máte pocit dokonané práce?
Člověk nic nemůže mít za definitivní, ale je to velice důležitý krok. Vstoupíme do Evropy a budeme ji ovlivňovat. Uzavře se tím určitá etapa české politiky a historie.

Fotografie: Vladimír Špidla. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Vladimír Špidla. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Vladimír Špidla(53) se narodil v Praze. Po studiu historie na Filozofické fakultě UK pracoval jako dělník, archeolog a úředník. Před rokem 1989 nebyl členem politické strany, poté spoluzakládal ČSSD na jihu Čech. Za tuto stranu byl roku 1996 poprvé zvolen poslancem parlamentu, od dubna 2001 je jejím předsedou. Byl vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Miloše Zemana, po posledních volbách se stal premiérem. V. Špidla je podruhé ženatý, má čtyři děti.

Za několik dní vstoupíme do Evropské unie. Máte pocit dokonané práce?

Člověk nic nemůže mít za definitivní, ale je to velice důležitý krok. Vstoupíme do Evropy a budeme ji ovlivňovat. Uzavře se tím určitá etapa české politiky a historie.

Prezident Václav Klaus to ale vidí zásadně jinak a vaši koncepci „evropské politiky“ do roku 2013, která navrhuje větší integraci Unie, označil za nepřijatelnou. Změníte ji po jeho kritice? Je to vážný střet?

Jsou to prostě dva naprosto odlišné postoje. Já jsem přesvědčen, že máme-li uchovat evropský způsob života, který je založen v podstatě na evropském typu sociálního státu, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].