Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tanec kostlivců v Brně

Takový tanec kostlivců Česká televize ještě nezažila. Nenatáčel se přitom žádný horor, hrůza přišla odjinud. Skončila totiž největší a nejdetailnější kontrolní akce v dějinách tohoto média. Trvala více než rok a týkala se hospodaření brněnské stanice. Na jejím konci stojí čtyři čerstvá trestní oznámení, desítky potrestaných pracovníků, milionové škody a zničená pověst. „Touto zprávou uděláme tlustou čáru za podezřením z nekalé činnosti v Brně. Už se to může opakovat jen velmi těžko,“ prohlásil po zveřejnění výsledků kontroly nově jmenovaný ředitel ČT Brno Marián Kleis. Zdá se ale, že před „tlustou čarou“ bude nutné ještě zodpovědět pár nejasností.

Takový tanec kostlivců Česká televize ještě nezažila. Nenatáčel se přitom žádný horor, hrůza přišla odjinud. Skončila totiž největší a nejdetailnější kontrolní akce v dějinách tohoto média. Trvala více než rok a týkala se hospodaření brněnské stanice. Na jejím konci stojí čtyři čerstvá trestní oznámení, desítky potrestaných pracovníků, milionové škody a zničená pověst. „Touto zprávou uděláme tlustou čáru za podezřením z nekalé činnosti v Brně. Už se to může opakovat jen velmi těžko,“ prohlásil po zveřejnění výsledků kontroly nově jmenovaný ředitel ČT Brno Marián Kleis. Zdá se ale, že před „tlustou čarou“ bude nutné ještě zodpovědět pár nejasností. Jak mohlo brněnské studio padnout tak hluboko. Jak je možné, že od prvních konkrétních podezření uběhly neuvěřitelné čtyři roky, než kontrola dokázala situaci důkladně vyhodnotit. A jak to, že se trestní odpovědnosti vyhnul bývalý dlouholetý šéf brněnského studia Zdeněk Drahoš.

Spánembohem

Pouze jedno trestní oznámení ze čtyř, která ČT podala, směruje na konkrétní osobu, a to na rekvizitáře brněnského studia Romana Židlu, v jehož skladě chybí rekvizity a nábytek za téměř jeden a půl milionu korun. Ostatní tři trestní oznámení, která se týkají dalšího manka ve skladech, neprůhledného prodeje vstupenek na televizní akce a nepořádného nakládání s majetkem ČT, jsou podána na neznámého pachatele. Od začátku se čekalo, jak zpráva pojedná odpovědnost bývalého šéfa Zdeňka Drahoše, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].