Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mečiar nevstal z popela

Slovenským prezidentem se stal Ivan Gašparovič. Ziskem téměř 60 % hlasů porazil vcelku přesvědčivě svého rivala Vladimíra Mečiara. K urnám přišlo 43 % voličů. Ani v jednom případě nejde o žádné překvapení, to, co se dělo minulých čtrnáct dnů v předvolebním klání, žádné ani přinést nemohlo. Na Slovensku se neprováděly předvolební sondy ani průzkumy možné voličské účasti. Podle představitelů agentur se nenašli žádní zadavatelé a navíc bylo málo času.

Fotografie: Gašparovič: vyhrálo banální zlo. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Gašparovič: vyhrálo banální zlo. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Slovenským prezidentem se stal Ivan Gašparovič. Ziskem téměř 60 % hlasů porazil vcelku přesvědčivě svého rivala Vladimíra Mečiara. K urnám přišlo 43 % voličů. Ani v jednom případě nejde o žádné překvapení, to, co se dělo minulých čtrnáct dnů v předvolebním klání, žádné ani přinést nemohlo. Na Slovensku se neprováděly předvolební sondy ani průzkumy možné voličské účasti. Podle představitelů agentur se nenašli žádní zadavatelé a navíc bylo málo času. Jediný průzkum provedl na svých internetových stránkách deník Sme. Hlasovaly skoro tři tisíce čtenářů, 45 % bylo rozhodnuto volit Gašparoviče, 40 % tvrdilo, že k volbám vůbec nepůjde, a 15 % preferovalo Mečiara. „Nešlo o žádný reprezentativní průzkum, čtenáři Sme nikdy nebyli přívrženci Mečiara,“ říká slovenský politik Ján Langoš.

O tom pište

Je středa, tři dny před volbami. Na krásném levočském náměstí se prochází pár desítek lidí. „K volbám nepůjdu. Mečiar ani Gašparovič se nezajímají o potíže obyčejného člověka. Nebo jste slyšel, že by někdo z nich mluvil o tom, co tu páchají Cikáni?“ ptá se zhruba 50letý muž. Je bez práce a na politiku rezignoval. V Levoči den předtím navštívila prodejnu Billa asi padesátičlenná skupina Romů a čtyři ženy byly přistiženy při krádežích – v té samé prodejně, kde začala přede dvěma měsíci série rabování Romy. „O tom pište, to zajímá lidi a taky to, z čeho budeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].