Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zázračný lék se jmenuje kuráž

Pány našeho zdravotního trhu jsou doktoři. Je to ta nejhorší ze všech možností. S přehledem vládnou pacientům stejně jako zdravotním pojišťovnám. Důsledkem je drahá a někdy nekvalitní péče. Politici musí tenhle stav co nejdřív změnit. Minulý týden k tomu udělali první krůček. Důležité je, zda seberou odvahu jít dál.
Na první pohled se zdá, že minulý týden přinesl českým pacientům a zároveň plátcům zdravotního pojištění hned dvě dobré zprávy. Ministr financí Bohuslav Sobotka požádal Světovou banku: Pomozte nám s reformou zdravotnictví. A dále, Poslanecká sněmovna schválila novelu, díky které si budou zdravotní pojišťovny spravedlivě rozdělovat vybrané peníze. Zatímco dnes odevzdávají do společné kasy k přerozdělení jen šedesát procent vybrané částky, napříště tam dají všechno.

Fotografie: Recept je známý: veškerá moc na trhu ať patří pacientům a pojišťovnám. Foto: Jožo Ondzík • Autor: Respekt
Fotografie: Recept je známý: veškerá moc na trhu ať patří pacientům a pojišťovnám. Foto: Jožo Ondzík • Autor: Respekt

Pány našeho zdravotního trhu jsou doktoři. Je to ta nejhorší ze všech možností. S přehledem vládnou pacientům stejně jako zdravotním pojišťovnám. Důsledkem je drahá a někdy nekvalitní péče. Politici musí tenhle stav co nejdřív změnit. Minulý týden k tomu udělali první krůček. Důležité je, zda seberou odvahu jít dál.

Ne, jak on chce, ale ona

Na první pohled se zdá, že minulý týden přinesl českým pacientům a zároveň plátcům zdravotního pojištění hned dvě dobré zprávy. Ministr financí Bohuslav Sobotka požádal Světovou banku: Pomozte nám s reformou zdravotnictví. A dále, Poslanecká sněmovna schválila novelu, díky které si budou zdravotní pojišťovny spravedlivě rozdělovat vybrané peníze. Zatímco dnes odevzdávají do společné kasy k přerozdělení jen šedesát procent vybrané částky, napříště tam dají všechno. To je dobře. Reformní tým ministra Rudolfa Zajace udělal na Slovensku totéž. Pojišťovny nemají soutěžit v tom, která z nich naláká víc dobře vydělávajících (tudíž vysoké pojištění platících) lidí v dobré zdravotní kondici. Soutěžit o dobře platící klienty, kteří jsou zároveň lacinými pacienty, baví jen manažery pojišťovny. Nám plátcům a pacientům je to však leda na obtíž. Protože v takovém systému nejsou chudí a nemocní vítáni.

Zároveň s touto „přerozdělovací“ debatou vyšla najevo zajímavá věc, která vypovídá o moci doktorů nad pojišťovnami. Největší z nich,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].