Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velká voda připlavila poklad

A je to tady zase: další ukázkový skandál jako z úplatkářské učebnice. Tentokrát se chapadla kroutí na jihu Čech a dosahují až k ministerstvu zemědělství – přímo do kanceláře náměstka Karla Macha. Firmy, v jejichž dozorčích radách seděl či které mu zařídily dům a pozemky, dostávají bez férové soutěže veřejné zakázky za miliony korun. Zařizuje jim to další Machův muž, generální ředitel Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS) Josef Šíma. Kauza má jeden na zdejší poměry revoluční rozměr: neupozornil na ni anonym či chyba kombinátorů, ale přímo zaměstnanci státní instituce. Takže bude mnohem obtížnější jít obvyklou českou cestou a zamést případ po krátkém „přešetření“ pod koberec.

Fotografie: Náměstek Mach: Jeden milion a ještě jeden milion... Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Náměstek Mach: Jeden milion a ještě jeden milion... Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

A je to tady zase: další ukázkový skandál jako z úplatkářské učebnice. Tentokrát se chapadla kroutí na jihu Čech a dosahují až k ministerstvu zemědělství – přímo do kanceláře náměstka Karla Macha. Firmy, v jejichž dozorčích radách seděl či které mu zařídily dům a pozemky, dostávají bez férové soutěže veřejné zakázky za miliony korun. Zařizuje jim to další Machův muž, generální ředitel Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS) Josef Šíma. Kauza má jeden na zdejší poměry revoluční rozměr: neupozornil na ni anonym či chyba kombinátorů, ale přímo zaměstnanci státní instituce. Takže bude mnohem obtížnější jít obvyklou českou cestou a zamést případ po krátkém „přešetření“ pod koberec.

Já na bráchu

Předloňská povodeň přinesla do Čech kromě nánosů bahna i balík lákavých peněz. Vláda se rozhodla investovat po tři roky od odeznění velké vody do úprav menších českých toků v každé sezóně miliardu korun. A pravomoc rozdělovat tyto finance dostala právě vodohospodářská správa. Z celkem neznámého a nezajímavého úřadu se tak stala klíčová instituce. A krátce po té proměně odstartovala v rámci ZVHS i kariéra do té doby celkem neznámého úředníka Josefa Šímy. V dubnu loňského roku se někdejší referent a pak přednosta okresního úřadu stává nejdříve obchodním ředitelem akciové společnosti České lesy, odkud za měsíc odchází do funkce ředitele oblasti Povodí Vltavy – a za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].