Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svobodovi už otrokyně nevadí

Případ padesáti severokorejských otrokyň, které ve středočeské textilce Kreata vydělávají pod dohledem pchjongjangských politruků peníze na provoz severokorejské říše zla, je stále obestřen tajemstvím. Dosud není jasno ani v tom, nakolik svůj úkol plní dobrovolně a jakému nebezpečí jsou ony a jejich rodiny vystaveny, pokud by zde některá z nich porušila přísný dohledový režim. Přesto už Černínský palác přehodnotil své počáteční „zděšení“ a jeho šéf Cyril Svoboda oznámil, že dalšímu vývozu severokorejských otroků do Česka dává Špidlův kabinet zelenou. Vnést světlo do případu severokorejských šiček se již druhý týden snaží policie. Zjistit, koho již policisté vyslechli a s jakým výsledkem, je však vyloučeno. Zdejší policie totiž podle své již tradiční zásady nulové komunikace uvalila na případ „přísné informační embargo“. „V současné době není možné sdělit bližší informace, mohl by být ohrožen průběh vyšetřování,“ říká mluvčí berounské policie Soňa Pfeiferová. Stejně málo sdělná je podle očekávání i severokorejská ambasáda. „Nemáme zájem k té věci nic říkat. A už nás přestaňte provokovat,“ odpovídá na druhé straně telefonu skvělou češtinou anonymní mužský hlas.

Fotografie: Dovozce Kuchálik: Žádné temné síly, jen obchod. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dovozce Kuchálik: Žádné temné síly, jen obchod. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Případ padesáti severokorejských otrokyň, které ve středočeské textilce Kreata vydělávají pod dohledem pchjongjangských politruků peníze na provoz severokorejské říše zla, je stále obestřen tajemstvím. Dosud není jasno ani v tom, nakolik svůj úkol plní dobrovolně a jakému nebezpečí jsou ony a jejich rodiny vystaveny, pokud by zde některá z nich porušila přísný dohledový režim. Přesto už Černínský palác přehodnotil své počáteční „zděšení“ a jeho šéf Cyril Svoboda oznámil, že dalšímu vývozu severokorejských otroků do Česka dává Špidlův kabinet zelenou.

Programátorka od Černobylu

Vnést světlo do případu severokorejských šiček se již druhý týden snaží policie. Zjistit, koho již policisté vyslechli a s jakým výsledkem, je však vyloučeno. Zdejší policie totiž podle své již tradiční zásady nulové komunikace uvalila na případ „přísné informační embargo“. „V současné době není možné sdělit bližší informace, mohl by být ohrožen průběh vyšetřování,“ říká mluvčí berounské policie Soňa Pfeiferová. Stejně málo sdělná je podle očekávání i severokorejská ambasáda. „Nemáme zájem k té věci nic říkat. A už nás přestaňte provokovat,“ odpovídá na druhé straně telefonu skvělou češtinou anonymní mužský hlas.

Klíčem k rozluštění otázek, které jsou s pobytem Severokorejek v tuzemsku spojeny, by mohla být Ludmila Faltusová – majitelka firmy CLA,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].