Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Náplast ministryně Součkové

Minulý týden schválili poslanci zásadní novelu zákona o zdravotním pojistném, která výrazně posílí dominanci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na trhu. Jak? V současné době zůstává 40 % peněz vybraných od klientů jednotlivým zdravotním pojišťovnám, u nichž jsou lidé nahlášeni, a 60 % se přerozděluje. Napříště se však má přerozdělovat 100 % všech příjmů pojišťoven, a to podle průměrných nákladů na člověka v jednotlivých věkových skupinách ve všech pojišťovnách dohromady. Sníží se tím deficit VZP, jinak novela neřeší nic.

Mýtus o chudých

Všeobecná zdravotní pojišťovna byla po schválení novely velmi spokojena. Jak by ne, změna jí přinese do rozpočtu dodatečných zhruba 2,5 miliardy korun. Pochopitelně na úkor ostatních pojišťoven, neboť celkový objem peněz plynoucích do zdravotnictví se novelou nezvyšuje. Hlavním zdůvodněním přijaté změny bylo podle VZP to, že má nejvíce těch pacientů, které ostatní pojišťovny nechtějí, protože jsou příliš drazí, tedy především důchodců. Toto často opakované tvrzení ale není pravdivé.

K tomu, abychom pochopili, proč se ti nejnákladnější pacienti kumulují spíše mimo VZP, je nutné podívat se na systém českého zdravotního pojištění. Zdůrazněme, že se ve skutečnosti nejedná o žádný systém pojištění, ale spíš o jiný druh daně. Pojišťovny se nemohou lišit svou nabídkou, výšku pojistného stanovuje zákon, přičemž jediným kritériem je příjem pojištěnců a nijak se nezohledňuje rizikovost, věk či vlastní preference…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].