Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mimochodem

Strádá dnes lidstvo víc než dřív? Mýtus o starých dobrých časech je věčný. Poměry se podle něj zhoršují od chvíle, kdy za prvním rodičovským prapárem zaklapla rajská brána, ale dosud nikdy nebyly tak příšerné jako dnes. Hovoří o tom už staří letopisci. S dumným steskem velebí doby dřívější, aby tím víc žehrali na zkaženost své přítomnosti. Porovnáním lze ovšem snadno zjistit, že ona báječná minulost u mladších letopisců bývala předtím odporným dneškem těch starších.

Během posledních dvou tří generací civilizace dokázala – alespoň tam, kde se rozvinula – uspokojovat materiální potřeby obyvatel jako nikdy dřív. Statistiky celkem exaktně ukazují, že se stav lidstva spíš vylepšuje, dojem však máme právě opačný. O svém strádání totiž lidstvo dosud nikdy nemělo tak důkladné informace. Pokud dnes něčím hromadně trpíme, pak hlavně soucitem s těmi, které jsme viděli trpět v televizních zprávách. Chtělo by se okamžitě zasáhnout a pomoci, jenže jasně zobrazené hrůzy se odehrávají v mlhavých situacích mimo dosah naší dobré vůle. Co dělat? Smést světový řád? Stratégové revolucí dobře vědí, že zhrzený altruismus dokáže vyvolat nejničivější frustraci.

Jinou odpovědí je systematická dobročinnost na profesionální bázi. Blíž jsem ji poznal teprve nedávno, když mne vedení jedné zastřešující organizace neziskového sektoru požádalo, abych se zúčastnil vyhodnocování žádostí o finanční podporu konkrétních projektů. Do redakce mi přivezli dva balíky spisů k nastudování,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].