Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Týden ospalého neklidu

Chceme platit školné, protože vysoké školy mají málo peněz. Složili jsme se na nové publikace pro naši knihovnu, protože je špatně vybavená. Navrhli jsme, aby dobrý učitel bral dvakrát víc než špatný, protože nízký plat odrazuje schopné lidi od kariéry vysokoškolského učitele… Bohužel, žádná z předchozích vět během Týdne neklidu, který uspořádali studenti zdejších vysokých škol, ani náznakem nezazněla. Místo toho se na demonstracích opakovala známá pravda – vysoké školy mají málo peněz a stát by jim měl dát víc. Nic proti tomu, řeklo se to už mnohokrát a je tomu skutečně tak. Naše vysoké školy mají k dispozici zhruba 0,8 % HDP, zatímco průměr Evropské unie je 1,5 % HDP.

Jenže od vysokoškoláků by člověk přece jen čekal víc. S nastavenými dlaněmi a s představou státu coby Oslíka otřes se, z nějž nic nepadá (takto vypadala jedna z figurín na demonstraci), se studenti ničím nelišili od odborářů ze špatně hospodařících nemocnic nebo z krachujícího Zetoru.

„Budeme země nevzdělanců,“ stálo na jednom z transparentů. To se může stát. Ale především proto, že vysokou školu u nás studuje jen čtvrtina populačního ročníku oproti čtyřiceti procentům třeba v Británii. O otevření vysokých škol většímu počtu lidí však během Týdne neklidu nepadlo ani slovo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].