Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na koho sází ODS

Lámou preferenční rekordy a zařizují si už kanceláře v Evropském parlamentu. Občanští demokraté jsou prostě v kurzu a chystají se na volební žně. V kontinentálních volbách je už skutečně může máloco ohrozit. A kdyby se teď volilo i doma, neměli by konkurenci. Dobrý důvod ke zvědavosti, odkud se ten úspěch vzal a jak jsou pravděpodobní vítězové připraveni na převzetí vlády.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Lámou preferenční rekordy a zařizují si už kanceláře v Evropském parlamentu. Občanští demokraté jsou prostě v kurzu a chystají se na volební žně. V kontinentálních volbách je už skutečně může máloco ohrozit. A kdyby se teď volilo i doma, neměli by konkurenci. Dobrý důvod ke zvědavosti, odkud se ten úspěch vzal a jak jsou pravděpodobní vítězové připraveni na převzetí vlády.

Nenormální jsou ti druzí

Nejprve příčiny úspěchu. Řada lidí píše dnes k ODS svůj preferenční bod proto, že chtějí vyjádřit protest proti vládě, které příliš nerozumí. Ta jednou slibuje reformu, pak se za ni omlouvá a chce ji sama zeslabit. Jednou deklaruje ekologickou politiku a za chvíli chce ničit krajinu dalšími hnědouhelnými doly a podobně. Sympatie k občanským demokratům míří také proto, že přestávají vystupovat jako nepřátelská sekta, pro kterou jsou všichni kritici zavilí nepřátelé civilizace. Předseda Topolánek dokonce vyzval spolustraníky, aby přestali bojovat s médii a urážet politické oponenty. Tři roky starý výrok Petra Štěpánka – „Nenormální jsou ti druzí: všichni ti na Hradu závislí nezávislí politologové, užvanění elitářští kavárenští intelektuálové, politizující kněží, nezávislí komentátoři nerozeznatelní od velmi závislých agitátorů“ – zní ve dnešní atmosféře jako z Marsu.

Představitelé strany se také mnohem méně populisticky vymezují vůči Evropské unii. Program…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].