Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Fotografie: Radiohead. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Radiohead. Repro Respekt • Autor: Respekt

Typičtí naříkající „depkaři“ z Británie, nástupci Nirvany, rocková kapela, která se nebojí být upřímná. Tak bývá kritiky označována britská skupina Radiohead, která na svých albech pravidelně prozkoumává možnosti experimentování na poli populární hudby.

Radiohead podobně jako Björk invenčně zapojují elektroniku, vytvářejí husté ambientní plochy, nad kterými se vznáší oduševnělý vokál zpěváka Thoma Yorka, a inspirují se také jazzovou hudbou šedesátých let. Jak vypadá živé vystoupení této zajímavé kapely, která u nás zatím bohužel nehrála, se můžeme dozvědět z rok starého dokumentu Radiohead: Live in Montreaux, který vysílá ČT 2 v neděli 4. dubna od 23.15.

•••

Baronka Sidonie Nádherná aneb konec šlechty v Čechách, tak zní název dokumentu režiséra Josefa Platze, který uvede ČT 2 v sobotu 3. dubna od 22.20. Rod Nádherných se k povýšení do šlechtického stavu propracoval v 19. století tvrdou prací, především zušlechťováním velkostatků a podnikáním se železem. Sidonie Nádherná (1885–1950), velmi vzdělaná a zcestovalá žena, byla známá především jako přítelkyně a mecenáška významných umělců jako například Rainera M. Rilkeho nebo Maxe Švabinského, kteří bývali hosty v jejím zámku ve Vrchotových Janovicích. Postupně však ztrácela šanci: nacisté nejprve ze zámku udělali tankové velitelství a zkázu dokonala Rudá armáda a komunisté.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].