Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Případ zatčeného primátora

Tak to tu ještě nebylo. Nejdříve rezignuje místostarosta plzeňské obvodní radnice, natočený při jednání o úplatku, pár dní poté se poroučí i jeho kolega. V Kladně je zatčen rovnou sám primátor a skrz celu předběžného zadržení putuje do vazby. Komunální korupce se, jak ukazují ověřitelné indicie, rozšířila po zemi jako nebezpečná nemoc. Časová shoda obou skandálů má jednu výhodu: připomíná, že už je nejvyšší čas zakročit proti uplácení v obcích a městech.

Fotografie: Kladenská hvězda Volf: Těch pár milionů se brzy vysvětlí. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kladenská hvězda Volf: Těch pár milionů se brzy vysvětlí. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tak to tu ještě nebylo. Nejdříve rezignuje místostarosta plzeňské obvodní radnice, natočený při jednání o úplatku, pár dní poté se poroučí i jeho kolega. V Kladně je zatčen rovnou sám primátor a skrz celu předběžného zadržení putuje do vazby. Komunální korupce se, jak ukazují ověřitelné indicie, rozšířila po zemi jako nebezpečná nemoc. Časová shoda obou skandálů má jednu výhodu: připomíná, že už je nejvyšší čas zakročit proti uplácení v obcích a městech.

Byt, audi, hokej

Plzeňskou aféru odstartovala reportáž televize Nova. Na záběrech skryté kamery bylo jasně vidět, jak místostarosta třetího plzeňského obvodu Radim Kopáček (ODS) slibuje za padesátitisícový úplatek městský byt. Po odvysílání reportáže se Kopáček zhroutil, rezignoval na všechny funkce a policie ho začala stíhat pro korupci. Minulou středu, za obrovského zájmu Plzeňanů, mimořádná schůze zastupitelstva vyslovila nedůvěru místostarostovi Jaroslavu Šteklovi (KDU-ČSL), který měl bytovou problematiku na starosti. Kontrolní komise oznámila, že našla dvanáct podezřelých případů, kdy byl městský byt přidělen přednostně, a proto obvod s těmito nájemci neprodlouží smlouvu.

Zdálo by se, že plzeňská radnice svou aféru vyřešila vzorově. Ale jak to, že nyní pobouřená kontrolní komise na vše nepřišla dávno a sama? Jak mohl jeden místostarosta zařídit přidělení bytů, o němž měla podle regulí rozhodovat několikačlenná komise?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].