Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Ke starostem, které má EU se svým rozšířením, nyní přibyla jedna navíc – strach z AIDS. Opakovaná zkušenost varuje, že nakazí-li se virem HIV 1 % obyvatel nějaké země, nelze tam už zpravidla zabránit jeho epidemickému rozšíření. Příkladem může být Jižní Afrika: před 12 lety tam byla překročena jednoprocentní hranice a počet nakažených od té doby lavinovitě roste. Totéž se právě teď děje také na Ukrajině, v Rusku i v dalších postsovětských republikách, ušetřeno nezůstalo ani pobaltské Estonsko. Až se tak k Unii 1. května připojí dalších deset států, bude mít AIDS doslova za humny. Podle prestižního britského lékařského časopisu The Lancet bylo ve východní Evropě a střední Asii v roce 1995 virem HIV nakaženo třicet tisíc lidí, dnes už je to jeden a půl milionu.

Generální tajemník OSN Kofi Annan a jeho pověřenec pro AIDS ve východní Evropě Lars Kallings proto upozorňovali koncem února na konferenci v irském Dublinu evropskou patnáctku, že rychlému šíření HIV ve východní Evropě již nelze zabránit, a nabádali ji k přijetí opatření, která by zabránila rozšíření nákazy dále na západ. Ekonomové odhadují, že epidemie AIDS ve všech postižených státech sníží růst HDP zhruba o 1 %.

•••

Opravdu smrtelné nebezpečí však dnes AIDS představuje především v Africe. K nejvíce postiženým zemím patří Demokratická republika Kongo. Nedávný výzkum organizace Lékaři bez hranic nabízí vysvětlení proč. Ukázalo se totiž, že tamní trh oplývá padělanými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].