Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak přehlasovat Škromacha

Česká republika se možná přece jen pokusí o ráznější reformu důchodů po vzoru Maďarska, Polska či naposledy Slovenska. Z peněz, které dnes Češi odvádějí do státního penzijního systému, by si mohli napříště část nechat a vložit do soukromých fondů. Ale má to háček: vládní koalice žádá podporu od opozičních stran. Oficiálně proto, že „reforma vyžaduje široký konsensus“, neoficiálně však kvůli tomu, že pro tak zásadní změnu nemusí najít dost hlasů uvnitř ČSSD.

Fotografie: Začínám spořit, díky. Foto: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Začínám spořit, díky. Foto: Tomki Němec • Autor: Respekt

Česká republika se možná přece jen pokusí o ráznější reformu důchodů po vzoru Maďarska, Polska či naposledy Slovenska. Z peněz, které dnes Češi odvádějí do státního penzijního systému, by si mohli napříště část nechat a vložit do soukromých fondů. Ale má to háček: vládní koalice žádá podporu od opozičních stran. Oficiálně proto, že „reforma vyžaduje široký konsensus“, neoficiálně však kvůli tomu, že pro tak zásadní změnu nemusí najít dost hlasů uvnitř ČSSD.

Švédsko, náš vzor

Důvod důchodové reformy je jasný a srozumitelný: zatímco nyní na jednoho důchodce pracují tři lidé, za čtvrt století to budou zhruba dva. Kdyby systém zůstal stejný, dnešním čtyřicátníkům v té době nebude mít kdo vydělávat na penzi – nebo by musela dosahovat podstatně nižší úrovně než dnešních 40 % hrubé mzdy.

Špidlova vláda provedla několik menších změn: zpřísnila podmínky pro předčasné penze, posunula důchodovou hranici na 63 let, od ledna zvýšila odvody do průběžného systému – 26 % hrubé mzdy – o další dvě procenta (lidé nic nepocítili, šlo o peníze odváděné na takzvanou státní politiku zaměstnanosti).

Před rokem avizoval koaliční kabinet zásadní změnu po vzoru Švédska – přechod na systém zdánlivě definovaných příspěvků neboli fiktivních účtů, známý pod zkratkou NDC. Ten by měl oproti dnešku některé výhody. Každý by v něm dostal informaci, kolik už odvedl do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].