Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Harry Houdini. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Harry Houdini. Repro Respekt • Autor: Respekt

Jeho jméno je dodnes mezi iluzionisty a estrádními kouzelníky pojmem. Není divu: vždyť některým kouskům muže známého jako Harry Houdini, od jehož narození uplyne ve středu 130 let, nepřišel na kloub už žádný z jeho následovníků.

Houdini uváděl jako místo svého narození Appleton v americkém státě Wisconsin, ve skutečnosti se však narodil v židovské rodině v Maďarsku a do matriky byl zapsán 24. března 1874 jako Ehrich Weiss. Záhy se rodina přestěhovala do USA, takže od svých osmi let Ehrich vydělával na živobytí: čistil boty, prodával noviny, později v New Yorku pracoval jako poslíček i v továrně na kravaty. V patnácti poprvé veřejně vystupoval jako iluzionista. Zprvu pod jmény Eric Veliký nebo Král karet, svůj slavný pseudonym si zvolil podle známého kouzelníka Jeana Eugena Roberta Houdina.

Na přelomu století už byl z Houdiniho věhlasný „mistr útěků“, pro něhož nebyla překážkou žádná pouta ani svěrací kazajka. Jeho dovednosti stoupaly, takže podle pamětníků dokázal utéct z vězeňské cely, rakve, železného kotle nebo papírového pytle, aniž ho jakkoli poškodil. Ke svým kouskům si vybíral kupříkladu policejní stanice, zval na svá vystoupení novináře, kteří mu ochotně zajišťovali publicitu, a nabízel odměny těm divákům, kteří ho spoutají způsobem, z něhož nebude úniku. U drtivé většiny těchto čísel se nikdy nepřišlo na to, jak se Houdini z pasti dostal. Sám kouzelník mluvil jen o tvrdé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].