Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo kryl špiona Malatu

Po čtrnáctiletém pochodu státními institucemi definitivně končí kariéra odhaleného agenta StB Františka Malaty. Manažer významných vládních projektů odchází z ministerstva průmyslu 31. března. Otázky, kdo vlastně a proč tohoto špiona s kontakty na KGB do státního soukolí dostal a pak jej tam léta držel na důležitých, leč zákonem nekontrolovaných postech, ale zůstávají. Malatova sága totiž připomíná politický thriller – v postkomunistických kulisách.

Po čtrnáctiletém pochodu státními institucemi definitivně končí kariéra odhaleného agenta StB Františka Malaty. Manažer významných vládních projektů odchází z ministerstva průmyslu 31. března. Otázky, kdo vlastně a proč tohoto špiona s kontakty na KGB do státního soukolí dostal a pak jej tam léta držel na důležitých, leč zákonem nekontrolovaných postech, ale zůstávají. Malatova sága totiž připomíná politický thriller – v postkomunistických kulisách.

My nic, to oni

První šok už má veřejnost za sebou: díky informaci deníku Mladá fronta Dnes víme, že rozvojovou pomoc pro Irák tady dosud koordinoval špion StB a obchodník se zbraněmi František Malata (66), jehož africké kšefty koncem osmdesátých let kryla i KGB. Vládní místa zareagovala na odhalení s ukázkovou horlivostí: během doslova pár hodin bylo oznámeno, že úředník jde pryč. Všichni nadřízení se přitom od jeho přítomnosti na ministerstvu rozhodně distancovali. Zjistit například, kdo agenta doporučil do vládní komise rozhodující o investicích v okupovaném Iráku, je nemožné. „Mohli by vám to říct na našem personálním,“ odkazuje tiskový mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac. „Lidi z vládních komisí prověřoval úřad vlády,“ tvrdí zástupce šéfa personálního odboru Milan Kratochvíl. „Ne, my s tím nemáme nic společného, do komise byli jmenováni lidé příslušnými ministry,“ říká tisková mluvčí vlády Anna Veverková. Minulost Malaty prý stejně jako současný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].