Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tošenovský vám dá pokutu

Rebelie slovenských Romů, kteří povstali proti své bezvýchodné situaci, našla v Česku odezvu. Členové Romské občanské iniciativy minulý týden vyhlásili na jejich podporu humanitární sbírku a hned se k nim připojili i kolegové z dalších tuzemských měst. Příspěvek do humanitární akce přihlásila i Špidlova vláda a vedení Moravskoslezského kraje: první instituce slíbila „hermetické uzavření hranice“ před hrozbou příchodu rebelantů do Čech a krajský úřad chce dát organizátorům pomoci pokutu.

Fotografie: František Sivák: „Přispělo osm Romů, bílý žádný.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: František Sivák: „Přispělo osm Romů, bílý žádný.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rebelie slovenských Romů, kteří povstali proti své bezvýchodné situaci, našla v Česku odezvu. Členové Romské občanské iniciativy minulý týden vyhlásili na jejich podporu humanitární sbírku a hned se k nim připojili i kolegové z dalších tuzemských měst. Příspěvek do humanitární akce přihlásila i Špidlova vláda a vedení Moravskoslezského kraje: první instituce slíbila „hermetické uzavření hranice“ před hrozbou příchodu rebelantů do Čech a krajský úřad chce dát organizátorům pomoci pokutu.

Nevolejte hejtmanovi

Nápad na angažmá ve prospěch slovenských Romů se zrodil v hlavě šéfa moravskoslezské Romské občanské iniciativy (ROI) Františka Siváka a jeho tří kolegů před dvěma týdny. „Když slovenská vláda poslala na Romy armádu jen kvůli tomu, že povstali proti své bídě, řekl jsem si, že jim musíme nějak pomoct. Stále častěji se navíc ke mně dostávaly od Romů ze Slovenska zprávy, že už doslova nemají co jíst a že jsou naprosto zoufalí,“ říká Sivák. „Došlo mi, že doteď jsme nějakou pomoc od města nebo různých nevládních organizací přijímali my. A že je tedy na čase začít pomáhat těm, co jsou na tom ještě daleko hůř.“ Sivákův nápad dostal během několika dní konkrétní obrysy. Skupina ostravských Romů nechala vytisknout apel a „výzvu pro všechny, kteří mají srdce na pravém místě“ rozvěsili v každé čtvrti. Zároveň v každé čtvrti dostal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].