Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Součková ohrožuje lidské zdraví

Jak je možné, že zdejší pacient toho ví zoufale málo o instituci, do jejíchž rukou svěřuje své zdraví nebo dokonce život? Přitom data o úspěšnosti nemocnic v léčbě různých chorob existují – jsou ale zatím tajná. Pro řadu z nás ta praxe ve svém důsledku znamená zbytečné utrpení či dokonce parte. Politici se však pořád ještě bojí víc hněvu šéfů špatných nemocnic a jejich personálu, kteří by za otevřené informace zaplatili krachem. V poslední době ale začal hned na několika frontách boj za změnu skandálního stavu. A přinesl i první vítězství.

Fotografie: Kde vás zachrání a kde nikoli? Zatím je to tajné... Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kde vás zachrání a kde nikoli? Zatím je to tajné... Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Jak je možné, že zdejší pacient toho ví zoufale málo o instituci, do jejíchž rukou svěřuje své zdraví nebo dokonce život? Přitom data o úspěšnosti nemocnic v léčbě různých chorob existují – jsou ale zatím tajná. Pro řadu z nás ta praxe ve svém důsledku znamená zbytečné utrpení či dokonce parte. Politici se však pořád ještě bojí víc hněvu šéfů špatných nemocnic a jejich personálu, kteří by za otevřené informace zaplatili krachem. V poslední době ale začal hned na několika frontách boj za změnu skandálního stavu. A přinesl i první vítězství.

Už říct musí

Před třemi lety chtěl Jan Král vědět, kolik peněz dostávají jednotliví lékaři a nemocnice od okresní pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny ve Svitavách. Své manželce, zubní lékařce, vede ekonomiku. Zarazila ho zaslechnutá zvěst, že zatímco jeho žena účtuje pojišťovně částky odpovídající ve statistice stomatologické komory obvyklé sumě (mezi sto a sto dvaceti tisíci měsíčně), řada lékařů v oblasti si účtuje i čtyřikrát víc. Pojišťovna však panu Královi přehled plateb odmítla dát. S odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím se proto odvolal na soud. „Když budou lékaři i pojišťovny vystaveni tomu, že si každý může jejich hospodaření ověřit, tak si dají na nepoctivost pozor,“ vysvětluje své motivy.

Městský soud v Praze ho zklamal. I když zákon o svobodném přístupu k informacím se kromě orgánů státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].