Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Severský dárek českým ženám

Do Prahy se po čtyřech letech vrací známá world music kapela z Finska Värttinä (Vřeteno). Vystoupí tuto neděli v holešovickém klubu Abaton jako vrchol prvního ročníku festivalu Mezinárodní víkend žen. Organizátoři nemohli pro závěr akce zvolit lepší skupinu. Värttinä hrají dobrou hudbu vycházející ze starofinského lidového umění a zároveň jsou skvělým příkladem moderních žen, které svou sebedůvěru zakládají na vzdělání a umění, nikoli na nějaké feministické ideologii.

Fotografie: U nás ve Finsku s rovnoprávností nemáme problém. Foto Värttinä • Autor: Respekt
Fotografie: U nás ve Finsku s rovnoprávností nemáme problém. Foto Värttinä • Autor: Respekt

Do Prahy se po čtyřech letech vrací známá world music kapela z Finska Värttinä (Vřeteno). Vystoupí tuto neděli v holešovickém klubu Abaton jako vrchol prvního ročníku festivalu Mezinárodní víkend žen. Organizátoři nemohli pro závěr akce zvolit lepší skupinu. Värttinä hrají dobrou hudbu vycházející ze starofinského lidového umění a zároveň jsou skvělým příkladem moderních žen, které svou sebedůvěru zakládají na vzdělání a umění, nikoli na nějaké feministické ideologii.

Zrychlená melancholie

Värttinä byla založena před jednadvaceti lety na finsko-ruském pomezí, v kraji zvaném Karelia. Tehdy zhruba dvanáctileté sestry Sari a Mari Kaasinenovy si spolu se svou matkou usmyslely, že budou zhudebňovat a zpívat staré lidové básně ze svého kraje. Mimo jiné ty o zemi bohatýra Kalevy, o dobrodružstvích jeho synů, a o moudrosti starých pěvců – tedy poezii starobylého finského eposu Kalevala, který se zachoval zvláště v kdysi zaostalé Karelii. Snaha ženské části rodiny Kaasinenových nezůstala v tradicionalisticky založeném regionu bez odezvy a jejich sdružení se rychle rozrůstalo o další teenagery z okolí. Zanedlouho bylo zpěvaček patnáct a mladíků hrajících na různé doprovodné nástroje (např. akordeon, citeru, kontrabas) šest.

Kapela prorazila v polovině osmdesátých let na finských festivalech lidové hudby, jakési vzdálené obdobě naší Strážnice. Její první nahrávky mají ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].