Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Opisoval jste, kolego

Slezská univerzita v Opavě prožívá největší vědeckou aféru za třináct let své existence. Studie o jednom barokním kazateli ze 17. století, díky níž získal opavský bohemista Libor Pavera (32) loni docentský titul, je v běžných knihkupectvích nesehnatelná - mezi literárními vědci ale po ní začíná být taková poptávka jako mezi běžnými čtenáři po posledním vydání Harryho Pottera. Důvod? Ve své habilitační práci, na niž využil část z 300tisícového grantu ministerstva školství, Pavera podle názoru svých kolegů opisoval a přebíral celé pasáže z jedné archivní studie. Vědci za to hrozí vyhazov z univerzity.

Jako první na věc upozornila doktorandka ostravské univerzity Hana Kusáková. Nápady a dedukce v Paverově studii „Kazatel Daniel Nitsch“ se podle ní nápadně podobají práci již zemřelého kroměřížského kněze Františka Němce. Jak na to přišla? „Psala jsem práci o barokním kazatelství a v Památníku národního písemnictví jsem narazila na Němcův spis. A později jsem dostala možnost recenzovat knihu pana Pavery,“ vysvětluje Kusáková. O podezření z plagiátorství napsala do literárního časopisu Tvar článek, kde pro srovnání cituje dlouhé, prakticky totožné pasáže. „Kdyby něco takového udělal student v diplomce, tak ho škola vyhodí. Shodných míst jsou tak dvě třetiny a jde o stěžejní místa celé práce,“ říká Kusáková.

Její zjištění přezkoumali a potvrdili další literární vědci. "Pavera ve své studii využívá cizí práci a necituje ji, pouze se o ní zmiňuje v přehledu. Někdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].