Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nesahej nám do svědomí

„Vedení našeho města si založilo společnost s ručením omezeným a nyní té firmě zadává zakázky bez výběrového řízení. Mám podezření, že dochází k tunelování městského rozpočtu. Můžete to zkontrolovat?“ Dopis s upozorněním na možné obecní krádeže dostává Nejvyšší kontrolní úřad každý druhý pracovní den. Všechny čeká stejný osud: kontroloři jej přečtou a odloží do šuplete s přípisem „nelze prověřit“. Musí. Zákon jim totiž opravdovou prověrku účtů zdejších obcí a měst nedovoluje. Neustálý chór hlasů z terénu ale svědčí o tom, že důkladná kontrola hospodaření by tuzemským radnicím slušela.

Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

„Vedení našeho města si založilo společnost s ručením omezeným a nyní té firmě zadává zakázky bez výběrového řízení. Mám podezření, že dochází k tunelování městského rozpočtu. Můžete to zkontrolovat?“ Dopis s upozorněním na možné obecní krádeže dostává Nejvyšší kontrolní úřad každý druhý pracovní den. Všechny čeká stejný osud: kontroloři jej přečtou a odloží do šuplete s přípisem „nelze prověřit“. Musí. Zákon jim totiž opravdovou prověrku účtů zdejších obcí a měst nedovoluje. Neustálý chór hlasů z terénu ale svědčí o tom, že důkladná kontrola hospodaření by tuzemským radnicím slušela.

Miliarda v aréně

Před kontrolou veřejnosti může více než šest tisíc českých měst a obcí ročně ukrýt tři čtvrtiny svých rozpočtů – tedy sto padesát miliard korun. Jde o peníze vybrané radnicemi z daní nebo získané prodejem obecních nemovitostí, pozemků, případně dalšími komerčními aktivitami. „Bohužel můžeme kontrolovat jen peníze, které obce získávají ze státního rozpočtu nebo z různých evropských fondů. Do zbytku ze zákona nemůžeme,“ říká mluvčí NKÚ Julie Šebelová. Přitom právě skrytá část komunálních rozpočtů je podle odhadu její instituce místem, kde hrozí kvůli absenci kontroly vysoké riziko špatného hospodaření a korupce. „Jednak vycházíme z častých podnětů, které dostáváme a nemůžeme je prověřit, a jednak to vyplývá z kontrol v té části…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].