Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Holka na velrybě

Novozélandský původ ozvláštnil třídílný velkofilm Pán prstenů zajímavým paradoxem: extrakt severské mytologie evropského západu byl do řeči obrazů převeden v zemi geograficky naprosto protikladné, která je zároveň nejjižnější i nejvýchodnější výspou světa. Snad kvůli vyváženosti se stejný producent v následujícím filmu obrátil k látce domácí, byť rovněž mytologicky podbarvené – k životu i legendám novozélandských Maorů. Souvislost s úspěšnou tolkienovskou trilogií zdůraznila česká distribuce trochu násilně názvem Pán velryb, který asi vyhovuje komerčním požadavkům víc než původní Whale Rider (Jezdec na velrybě), méně však odpovídá duchu filmu, v němž si lidé rozhodně nehrají na vládce přírody. Zatímco Pán prstenů s mocnou energií oživuje mýtické archetypy vítězných národů, které nastolily globální civilizaci, v Pánu velryb sledujeme kulturní vyhasínání okrajového etnika.

Fotografie: Dědeček Koro o tom nechce ani slyšet, ale náčelníkem jsem se narodila já. Foto Intersonic • Autor: Respekt
Fotografie: Dědeček Koro o tom nechce ani slyšet, ale náčelníkem jsem se narodila já. Foto Intersonic • Autor: Respekt

Novozélandský původ ozvláštnil třídílný velkofilm Pán prstenů zajímavým paradoxem: extrakt severské mytologie evropského západu byl do řeči obrazů převeden v zemi geograficky naprosto protikladné, která je zároveň nejjižnější i nejvýchodnější výspou světa. Snad kvůli vyváženosti se stejný producent v následujícím filmu obrátil k látce domácí, byť rovněž mytologicky podbarvené – k životu i legendám novozélandských Maorů. Souvislost s úspěšnou tolkienovskou trilogií zdůraznila česká distribuce trochu násilně názvem Pán velryb, který asi vyhovuje komerčním požadavkům víc než původní Whale Rider (Jezdec na velrybě), méně však odpovídá duchu filmu, v němž si lidé rozhodně nehrají na vládce přírody. Zatímco Pán prstenů s mocnou energií oživuje mýtické archetypy vítězných národů, které nastolily globální civilizaci, v Pánu velryb sledujeme kulturní vyhasínání okrajového etnika.

Od piva k happy endu

V úvodních záběrech spatříme v detailu snědou ženskou tvář zrůzněnou bolestí, brzy pochopíme, že rodí, ale teprve když jí kdosi nasadí plastikový náústek kyslíkové masky, zjistíme, že příběh začíná v standardně zabezpečeném prostředí současné nemocnice a nikoli v domorodé chatrči před staletími. Doteky všedních rekvizit moderního, celosvětově unifikovaného života s nadčasovými stopami lokální jedinečnosti charakterizují celý film. Z valné části se odehrává v osadě typizovaných domků s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].